SOS-bioboeren start crowdfunding

In Nederland zijn circa 18.000 melkveebedrijven. Zo'n 450 van hen werken biologisch.

Op 1 januari 2018 is het fosfaatrechtenstelsel ingevoerd. Dat is een mestquotum. Alleen als je een fosfaatrecht koopt, mag je een extra koe houden. Deze fosfaatwet kwam er omdat er teveel mest (fosfaat) werd geproduceerd door bedrijven en dat was tegen de derogatie-afspraak met Brussel. 

Biologische melkveehouders hebben echter een eigen mest -en zuivelmarkt. Zij hebben zelfs mesttekort en doen niet mee aan derogatie. Toch moeten zijn van het ministerie aan het dure mestquotum meedoen. Minister Schouten weigert de bioboeren vrijstelling te geven in de fosfaatwet. Erg onrechtvaardig en bovendien kunnen veel bioboeren de dure rechten niet financieren. De toekomst van de biologische sector staat op het spel. Roel Oostra en zijn familie voeren nu actie om op te komen voor de bio-melkveehouders. 

Nynke Oostra in de strostal op het biologisch melkveebedrijf van haar ouders. Nynke is het boegbeeld van de SOS-groep. 

"Wij als SOS-bioboeren stappen niet zomaar naar de rechter. Eerst zijn we in Den Haag geweest. Maar minister Schouten wil ons nergens in tegemoetkomen. Toen naar Brussel. De Europese Commissie wil wel een vrijstelling voor bioboeren van de Fosfaatwet. 
Toch blijft minister Schouten weigeren", aldus Roel Oostra. 

"Daarom hebben wij nu besloten om naar de rechter te gaan. Wij starten een procedure tegen de overheid om toch vrijgesteld te worden voor het kopen van rechten voor hun latente mestplaatsingsruimte. Wij zijn nu begonnen met een crowdfunding om geld in te zamelen voor de juridische procedure", besluit Roel. 

Klik hier om naar de donatie-pagina te gaan. 

Bron: SOS-bioboeren en doneeractie.nl 


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven