Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Spanje:

CASI verdubbelt inzet op biologische teelt

De grootste coöperatie voor verse tomaten in Europa kan niet achterblijven bij de trends op de markt en de eisen van de samenleving. In een wereld die steeds bewuster bezig is met duurzaamheid en gezondheid, neemt de consumptie van biologische producten jaarlijks toe. Ook in Spanje is deze trend waar te nemen en is er sprake van een toenemende vraag naar dit soort producten.

CASI is erin geslaagd om in dit seizoen het aantal hectares aan biologische teelt te verdubbelen, waardoor het areaal al een omvang van meer dan 100 hectare heeft. Op dit moment beschikt de coöperatie over 50 gecertificeerde partners. Nog eens 20 partners, samen goed voor 25 hectare meer, bevinden zich momenteel in de overgangsfase, wat betekent dat het oppervlak aan biologische teelt zich nog verder zal uitbreiden. Teresa Camacho, technisch manager van de Biologische Afdeling van CASI: "Het is een erg belangrijk project voor CASI, en onze partners ontvangen het met groot enthousiasme. Het bewijs daarvan is dat er ieder jaar meer telers zijn die kiezen voor het telen en vermarkten van natuurlijke, gezonde en milieuvriendelijke producten".

Veel van de telers van het Bio project zetten zich er al voor in om nog een stap verder te gaan, richting de biologisch-dynamische teelt. Op dit moment hebben reeds 30 partners de betreffende cursus gedaan. Daarnaast bevinden 4 teeltbedrijven zich in het proces van het verkrijgen van een 'Demeter' certificering. Deze overgangsperiode duurt 2 jaar, wat betekent dat ze in februari 2020 volledig gecertificeerd zullen zijn. Het gaat om 6 hectare aan paprika- en cherrytomatenteelt, die zich bevindt in het gebied van Retamar (Almería). Camacho: "We zijn zo overtuigd van de toekomst van deze productlijn dat we een stap verder gaan, richting de biologisch-dynamische teelt. Dit gaat verder dan de biologische certificering, het is de filosofie met de grootste inzet voor het beschermen van natuurlijke hulpbronnen".

Een andere nieuwe stap in CASI's inzet op biologische teelt is de inrichting van een ruimte voor biologische producten op de veiling in Los Partidores, aan het begin van het seizoen. Het is het eerste dergelijke initiatief in de provincie Almería en het is een groot succes geworden, met een gestage groei van het afgezette volume tot gevolg. Het gaat om biologische trostomaten die worden aangeboden in kartonnen verpakkingen met het biologische merk van de coöperatie. Inmiddels zijn deze behoorlijk populair geworden, met name op de binnenlandse markt. De aan biologische producten gewijde ruimte op de veiling staat duidelijk aangegeven, zodat het een onafhankelijk deel van de veiling geworden is, dat goed zichtbaar is. De leidinggevende van CASI's veiling, Diego Palenzuela, is positief over dit initiatief: "Zowel telers als kopers hebben het goed ontvangen. Daarom verwachten we een aanhoudende groei in de loop van het seizoen en in de komende jaren".

CASI beschikt over een gespecialiseerd centrum voor de afzet van biologische producten in San Isidro (Níjar). Hier werkt de coöperatie met courgette, trostomaten, Rebelión tomaten, Nederlandse komkommers, pruimtomaten, cherrytomaten, Californische paprika en mini-watermeloenen (in het seizoen). In de faciliteiten daar zijn alle  benodigdheden voor de bewerking en de verpakking van de producten aanwezig. Ángel Gutiérrez, leidinggevende van de biologische teelt van de coöperatie: "De lijn die we moeten volgen is die van kwaliteit, veiligheid en kwaliteitswerk. Op die manier kunnen we het vertrouwen dat onze klanten in ons hebben verder verdiepen. Op die manier zorgen we ervoor dat CASI, net als in de traditionele producten, een toonaangevend merk wordt in het biologische segment". Het bedrijf beschikt over zijn eigen merk voor de afzet van deze producten: Organic by CASI.

 

Voor meer informatie:
David baños
CASI
+34 667539736
[email protected] 
www.casi.es

Publicatiedatum: