Mecklenburg-Vorpommern: 30 miljoen euro voor biologische landbouw

Het in het regeerakkoord van de deelstaatregering van Mecklenburg-Vorpommern gestelde doel om in het jaar 2021 een biologisch landbouwareaal van 150.000 hectare te bereiken, werd reeds dit jaar al gerealiseerd. Dat meldt Gabot.de.

Sinds 1 januari 2018 heeft Mecklenburg-Vorpommern er circa 13.200 hectare biologisch landbouwareaal bijgekregen (stand per 31 oktober 2018). Daarmee wordt er in de deelstaat reeds nu al op circa 152.700 hectare biologisch geteeld. Daarmee heeft de biologische landbouw een aandeel van 11,4% aan het totale landbouwareaal (1,3 miljoen hectare) in Mecklenburg-Vorpommern.

„Dat is een resultaat dat zich kan laten zien en waarmee we in heel Duitsland meespelen aan de top“, zei landbouwminister Till Backhaus over deze ontwikkeling. Zijn ministerie steunt de biologische landbouw met nog eens 30 miljoen euro extra vanwege het voortijdige succes. Daarmee staat er in de huidige subsidieperiode 195 miljoen euro ter beschikking.

„We zien de biologische landbouw niet meer als tweede zuil van de gemeenschappelijke Europese landbouwpolitiek. Het is al lang niet meer slechts een maatregel ter milieu- en klimaatbescherming, maar een vast productiegebied“, aldus minister Backhaus.

Opdat de biologische landbouw zich positief verder kan blijven ontwikkelen, zijn er echter planbare kaders nodig, die passen bij de branchegroei. Daarvoor zal Mecklenburg-Vorpommern met Brussel in gesprek gaan, zei hij verder.

Ook wil de deelstaat biologische bedrijven voorrang blijven geven bij de verdeling van beschikbaar landbouwareaal en daarmee een belangrijke bijdrage leveren aan klimaat- en milieubescherming.

„De biologische landbouw is in bijzondere mate op duurzaamheid gericht. Het behoudt en ontziet de natuurlijke bronnen en heeft positieve uitwerkingen op dierenwelzijn, grond, water, lucht en soorten. Bij biologische landbouw hoort voor mij echter ook heel duidelijk de lokale verwerking en verkoop van producten“, aldus de minister.


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven