prijzensysteem om voedselverspilling tegen te gaan

'Tenminste houdbaar tot' staat op het punt een revolutie te ondergaan

Sommige bronnen beweren dat elk jaar ongeveer de helft van al het geproduceerde voedsel ter wereld wordt verspild. Dat zou ongeveer twee miljard ton voedsel zijn ter waarde van miljarden dollars. Het is een schokkende statistiek en uiteindelijk zijn het niet alleen de supermarkten of voedselproducenten die de prijs betalen. Wij doen dat allemaal.

Een nieuwe Israëlische start-up, Wasteless, hoopt met een nieuw AI-systeem te helpen bij het verminderen van een deel van deze verspilling doordat supermarkten de houdbaarheidsdatum van voedsel op een andere manier gaan benaderen.

"Voedselvervaldata zijn de belangrijkste oorzaak van verspilling in de detailhandel en de kosten zijn enorm, zowel voor het bedrijfsleven als voor het milieu," zegt Oded Omer, medeoprichter van Wasteless. "Voedsel is het grootste product op stortplaatsen, waar het extreem schadelijke gassen uitstoot, waaronder methaan.”

Wasteless, opgericht in 2017, heeft een kunstmatige intelligentietechnologie (AI) ontwikkeld die klanten een variabel prijssysteem kan bieden op basis van de vervaldatum van een product. Een pak melk waarvan de houdbaarheidsdatum over enkele dagen verloopt, kost minder dan een pak melk dat over 10 dagen verloopt.

Het klinkt eenvoudig, maar de technologie erachter is dat niet. De Wasteless pricing engine maakt gebruik van een tak van machine learning genaamd reinforcement learning, die automatisch de voorraad en tijd van de dag in kaart brengt en daar een reeks van optimale prijzen aan koppelt.

Volgens israel21c.org werkt het systeem op basis van voorraad, bestellingen en verkoop en voert het prijsbeslissingen uit die vervolgens aan de eindgebruiker worden getoond via elektronische etiketten in de winkel of tijdens het online afrekenproces.


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven