Prijs biologische varkens onder druk

De opbrengstprijs van biologische vleesvarkens staat sinds begin dit jaar onder druk. De afgelopen jaren zijn relatief veel varkenshouders omgeschakeld naar biologisch en bestaande bedrijven breidden het aantal dieren uit. Ook in het buitenland wordt meer biologisch varkensvlees geproduceerd.

Uit CBS-cijfers blijkt dat de biologische varkensvleesproductie in 2017 een grote inhaalslag heeft gemaakt ten opzichte van de consumptie. Het CBS stelt vast dat de Nederlandse productie van biologisch varkensvlees in 2017 met 26,3% is gestegen ten opzichte van voorgaand jaar tot 8,2 miljoen kilo karkasgewicht. Uit het trendrapport 2017 van organisatie Bionext blijkt dat de omzetgroei van biologische producten in de supermarkten afvlakt

De prijs, die biologische varkenshouders ontvangen, is gedaald. Er is een overaanbod. Toch is de prijs niet zo laag in vergelijking met het vorige prijsdal 5 jaar geleden. Niettemin zijn de inkomsten voor biologische varkenshouders dit jaar lager, terwijl de kosten dit flink stijgen, onder meer door de hogere voerkosten.

De verwachting is niet dat de prijs van biologische varkens net zo ver zal dalen als tijdens de vorige crisis. Wanneer het prijsherstel zich aandient, is echter moeilijk in te schatten. Het omschakelen van gangbare naar biologische varkensvleesproductie is momenteel lastig. De slachterijen hanteren wachtlijsten. Desondanks komen er nog wel nieuwe producenten bij. Het gaat om bedrijven die al in de omschakelperiode van 2,5 à 3 jaar zaten.

Bron: DLV Advies 


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven