Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe omschakelcursus in februari 2019

In de eerste week van februari 2019  start vanuit het Biologisch netwerk en Bdeko weer een onafhankelijke Oriëntatiecursus Biologische Landbouw. Als biologische telerscoöperatie ondersteunen wij deze cursus uiteraard van harte. De cursus biedt een unieke mogelijkheid om zowel praktijkkennis van telers als kennis van specialisten uit de biologische sector te horen. Iedere cursusdag is er een andere specialist en de vijf cursusdagen vinden ook plaats op vijf verschillende biologische bedrijven van BDEKO-telers uit Flevoland, die hun ervaringen delen.

Biologische landbouw is een hard groeiende, moderne en innovatieve sector. Wilt u hier meer van weten, uw bedrijf verduurzamen of onderzoeken of biologische landbouw een interessante optie is voor uw bedrijf? Doe mee!

De cursus biedt:

  • 5 cursusdagen met afwisseling in actuele theorie en praktijk
  • Cursuslocaties op verschillende biologische bedrijven in Flevoland
  • Iedere dag een andere ervaren spreker en specialist uit de sector
  • Iedere dag de praktijkervaringen van het bedrijf waar we te gast zijn
  • Inzicht in de praktijk van biologische handel en afzet
  • Kennismaking met netwerken van biologische boeren & handelsbedrijven
  • Kosteloze deelname aan ca. 4 zomerexcursies bij BDEKO leden

Cursusthema’s o.a:
Regelgeving, mechanische onkruidbestrijding, bodem, omschakelplan, biodiversiteit, controle, gewaskeuze, voorkomen & beheersen van ziekten en plagen, afzet, bemesting, arbeidsvraagstuk, vruchtwisseling, bouwplan,
internationale marktontwikkeling en mechanisatie. 

Objectief beeld
De cursus geeft een goed beeld van de mogelijkheden in de biologische sector, een eventuele omschakelkeuze kunt u maken op basis van feiten en actualiteiten. Bij het omschakelen verandert uw bedrijf ingrijpend. De omschakelperiode moet overbrugd worden en meestal is er extra aandacht nodig voor bodemstructuur en onkruidbestrijding. Arbeid, bewaring en machines veranderen, er komen vaak nieuwe gewassen op het bedrijf en de teeltwijze is anders. Ook zijn er nieuwe leveranciers en afnemers.

Waarom deze cursus?
De biologische markt groeit hard en heeft mogelijkheden voor agrariërs, verwerkers en handel. Ontdek hoe biologische landbouw meer is dan telen zonder gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest. Het vraagt om een andere aanpak. Niet alleen in praktische maatregelen, maar vooral ook in een structurele en systematische benadering van het bedrijf. De bedrijfsopzet, de vruchtwisseling, slim samenwerken en preventief handelen bepalen voor een groot deel het uiteindelijke succes. Deze cursus helpt dit traject goed en doordacht voor te bereiden en te doorlopen.

“Ik heb nooit spijt gehad van mijn omschakeling naar biologisch. Ik ben nu veel intensiever bezig met mijn grond en gewassen. Zo heb ik meer plezier in het boeren!” – ondernemer omgeschakeld naar biologisch.

Praktisch
De cursusdagen vinden plaats op boerenbedrijven van BDEKO leden en wordt aangeboden in samenwerking met o.a. Sander Bernaerds (Naturim), Ruud Hendriks (Warmonderhof), Christoffel den Herder (Delphy), Joost van Strien, Green Organics, Agrico Bio-Select en Nautilus Organic.

Kosten voor de cursus bedragen € 850,- + BTW, inclusief cursusmap, heerlijke biologische lunches en zomerexcursies. Voor het cursusbedrag kunnen twee personen per bedrijf deelnemen. De cursus is gericht op boeren, tuinders en medewerkers bij biologische verwerkings-, afzet- en handelsbedrijven. Er zijn kleine groepen om voldoende aandacht te kunnen besteden aan individuele vragen van de deelnemers.

Voor meer informatie:

Ingrid Veeman
Biologisch Netwerk
Ottolanderlaan 10
8251 SB Dronten
06 303 96 786
[email protected] 

Publicatiedatum: