Kijktip - De Levende Aarde: "Biologisch grondwitloof geeft meer smaak"

De wintermaanden zijn drukke tijden op bioboerderij De Levende Aarde in Hertsberge. Daar wordt er biologisch witloof uit de volle grond geteeld. 

Van veld tot forcerie 
Bij De Levende Aarde weten ze dat een mooie witloofkrop kweken tijd en ervaring vraagt. Voor de meeste telers is witloof vaak niet meteen de eerste keuze, maar de doorsnee Belg is er gek op. Witloofteelt is een tweejarige teelt die zich het eerste jaar afspeelt op het veld en het tweede jaar in de forcerie (donkere ruimte). 

Bioboer Nico Vandevennet : “Na het rooien krijgen de witloofwortelen een fictieve winter. Na de rustperiode in de koelcellen volgt het intafelen: de wortels worden onder een laagje aarde zo recht en dicht mogelijk bij elkaar in kuilen of bedden gezet. Door de grond te verwarmen en voldoende water te geven, gaat de witloofwortel in bloem schieten en de krop vormen. Een goede kwalitatieve witloofkrop is bovenaan mooi gesloten, niet te dik en niet te lang. De perfecte vrouw bij wijze van spreken.”

Volle grond
De tijdsduur bij de forcerie van witloof maakt een groot verschil. Bij grondwitloof heb je ongeveer vijf weken nodig, terwijl je bij hydrocultuur al een oogstbare krop hebt na drie weken. Nico: “Grondwitloof doet er dus twee weken langer over, maar kan ook twee weken langer mineralen opnemen uit de grond, wat dus meer smaak geeft. Het spreekt voor zich dat grondwitloof arbeidsintensiever is en dus ook prijziger.”

Klik hier om het filmpje van Tendens te bekijken over de grondwitloof. 

Bron: Bio Mijn Natuur 


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven