Erik Ploer, Eko-boerderij De Eerste:

“Er is steeds meer interesse in biologische producten”

Tholen – Op Eko-boerderij De Eerste houden ze zich bezig met verschillende takken van sport. “Ons bedrijf bestaat uit drie delen: akkerbouw en groenteteelt, een melkveehouderij met kaasmakerij en een biologische winkel met bezorgroutes”, vertelt Erik Ploer. Erik is samen met zijn schoonouders en zwager eigenaar van het bedrijf. “We hebben allemaal onze eigen verantwoordelijkheden. Ik houd me vooral bezig met de winkel en de afzet en met de kaasmakerij, mijn zwager Gerrit regelt de groententak, schoonvader de veehouderij en het ploegen en bemesten van het land en mijn schoonmoeder werkt in de winkel.”

Het bedrijf heeft een groot aanbod groentensoorten. “Qua akkerbouw telen we  aardappelen, peen en pastinaak. Daarnaast telen we zo’n 20 soorten vollegrondsgroenten. Deze telen we voornamelijk voor de versmarkt en voor een deel voor onze winkel.” Daarnaast heeft het bedrijf zestig melkkoeien.  Van de melk wordt zes dagen per week kaas gemaakt. Het bedrijf is al lang biologisch, maar de laatste jaren ziet Erik echt veranderingen. “Je merkt dat de hele vraag naar biologisch stijgt. Er is veel meer interesse in biologische producten. Dat zien we ook in ons bedrijf. Hierdoor hebben we de verschillende takken goed kunnen ontwikkelen.”

Winkeloppervlakte verdubbeld
“Mijn schoonouders, Gerrit en Bertiene begonnen in 1987 met de kaasmakerij en een kleine winkel. Ze wilden hun biologische product zoveel mogelijk lokaal verkopen. Wat begon als kleine winkel met eigen producten en een klein assortiment aangekochte producten, is inmiddels uitgegroeid tot een volledig biologisch assortiment. Omdat we als biologisch boer ook biologisch willen eten, is zo’n winkel aan huis ook nog eens heel handig", merkt Erik op.

Omdat de boerderij in niet al te dicht bevolkt gebied ligt, is het bedrijf in 1992 begonnen met het thuisbezorgen van biologische boodschappen. Eerst een middag in de week achterin de kofferbak, inmiddels vier dagen per week met een gekoeld vrachtautootje.   “We hebben dit jaar het winkeloppervlak bijna verdubbeld en een nieuwe kaasmakerij gebouwd. Ieder jaar zit er groei in, dus de uitbreiding was nodig.”

“We hebben twee weken geleden een open dag gehad om te laten zien dat de verbouwingen klaar waren. Die was goed bezocht: er zijn zeker 600 à 700 mensen geweest. We kregen heel veel positieve reacties op onze boerderij en dat geeft weer energie om het bedrijf verder op te bouwen,” besluit Erik.

Voor meer informatie:
Erik Ploer
Eko-boerderij De Eerste
Uiterdijkenweg 64
8316 RT Marknesse
06-30310474
bestelling@ekodeeerste.nl  
www.ekodeeerste.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.