Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Drukke eerste beursdag Fruit Attraction

Tholen - Op de eerste beursdag van de Fruit Attraction was het gisteren al behoorlijk druk. De beurs heeft zich in tien jaar opgewerkt van de Spaanse producentenbeurs die het in het verleden was naar een internationaal handelsevent. Veel standhouders ervaren de gemoedelijke sfeer en het tijdstip voor aanvang aan het winterseizoen als een verademing ten opzichte van de grote broer in Berlijn. Anderen vrezen wel dat het deze kant uitgaat en zij prijzen zich gelukkig dat de PMA in dezelfde tijd wordt georganiseerd omdat er anders nog meer overzeese bezoekers verwacht konden worden. Met name machineleveranciers vinden het nadelig dat de SIAL tegelijkertijd plaatsvindt.

Erik-Jan Thur en Patrick Konings van Marni Fruit op bezoek bij Bio Cana

Opvallend was het op de eerste dag dat het na een 'Mediterraans aanloopuurtje' de hele dag door constant gezellig druk bleef op de beurs die dit jaar ook een aparte bloemen- en plantenhal telt. In de Spaanse stands werden heel wat hammetjes aangesneden en wijntjes ingeschonken. Verder viel opnieuw de groei van het aantal biologische standhouders op. Veel van hen staan dit jaar ook in een heuse bio-hal. Ook veel landen hebben paviljoens die ook weer wat gegroeid zijn ten opzichte van vorig jaar. Voor vandaag wordt de drukste beursdag verwacht. Over de verwachtingen van de derde beursdag, die andere jaren op vrijdag viel en vaak erg rustig was, zijn de meningen verdeeld, al verwachten de meeste standhouders iets meer drukte op de donderdag dan anders op vrijdag het geval was. Volgens sommigen kan Madrid ook in slechts twee dagen plaatsvinden. 

Adriaan Breeuwsma en Lionel Beltran in de stand van het de Spaanse citrusteler V. Ros

Het aantal Spaanse stands blijft groeien en bedrijven laten met kookdemonstraties, maar ook VR-video's de bereidingswijze van de verschillende producten zien. Ook de convenience- en Ready to Eat-producten blijven in populariteit groeien. Van de exoten zijn de avocado's, mango's en ananas het meest populair. Ook werd een nieuw papayaras van de Canarische Eilanden geïntroduceerd, genaamd Sweet Papaya. Hoewel dit merk nog maar een jaar bestaat, staan er telers met meer dan 30 jaar ervaring achter dit nieuwe ras. Del Monte introduceerde de nieuwe ananas Honey Glow, een zoet ras met beperkte productie maar wel jaarrond beschikbaarheid.

Greta Knapen en Tony Fisette van Enza Fruit, die bezig is aan zijn laatste Fruit Attraction

De Belgische en Nederlandse standhouders toonden zich tevreden over de eerste dag en ook lieten zich uit deze landen heel wat bezoekers zien. Ook de Italiaanse standhouders zien de beurs als een verplichte stop en een ideale ontmoetingsplaats om bestaande samenwerkingen te consolideren. Sommige Italianen zien de Spanjaarden als een commerciële partner en niet direct als concurrent, anderen wijzen erop dat Spanje met agressieve prijzen altijd een concurrent zal zijn op de Italiaanse markt.

Bert Barmans en Sophie de Lantsheere van Zespri Europe

Frankrijk heeft met 132 bedrijven de grootste buitenlandse delegatie van de beurs. Om deze reden kwam de Spaanse minister van landbouw, Luis Planas, vandaag langs bij de stand van Business France. Hier ontving hij uit handen van Géraldine Filippi een mand vol Franse producten. Frankrijk en Spanje behoren tot elkaars belangrijkste handelspartners. De meeste Fransen zijn tevreden over de eerste beursdag. Hoogtepunt in de Franse hal was de lancering van de Candine appel: de nieuwe appelvariëteit van Regal'In. De roodvlezige appel Kissabel heeft dit jaar voor het eerst een eigen stand. Bezoekers kunnen er van de rode, oranje en gele variëteit proeven. Er zijn al kleine hoeveelheden beschikbaar op de Zwitserse, Italiaanse, Franse, Duitse en Engelse markt.

Vrijdag publiceren we een fotoreportage van de standhouders en uiteraard de komende dagen nog veel meer nieuws en interviews vanaf de beurs.