Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verslag: geslaagde landelijke peendag met belangrijke smaaktest

Op woensdag 10 oktober hield Delphy voor de 5e keer de landelijke peendag.  Met zo’n 150 bezoekers was het weer een zeer geslaagde dag.

Smaaktest
Smaak krijgt bij peen weinig aandacht. Er werd daarom onder de bezoekers een smaaktest gehouden. 6 objecten werden beoordeeld, waarvan 5 rassen en 1 ras behandeld met een bepaalde meststof. Mokum van Bejo werd door 44% van de deelnemers als het smakelijkst beoordeeld. Bij het kweken van nieuwe B-peen rassen kan hier hopelijk wat van geleerd worden en kunnen de smakelijke eigenschappen van dit waspeen ras ingekruist worden.

Gevarieerde rondleiding
Op het erf was er naast aandacht voor de stands veel belangstelling voor de schoffelmachine van Steketee, de kistendraaier/leger van VHM en voor de nieuwe spuittechniek van Agrifac.

Op het veld aandacht voor de aanpak van wortelvlieg zonder de zaadontsmetting met Cruiser. Naast allerlei teeltmaatregelen en monitoring kan uienolie of bedekken / afschermen met insectengaas een oplossing zijn. Verder aandacht voor zaadontsmetting met Cedress en objecten met Trianum in een grote praktijkschaal proef van Koppert. Het afgelopen jaar is al gebleken dat dit middel de peen beter bewaarbaar maakt.

In de bemestings- en/of plantversterkingsproef lagen naast de praktijkobjecten, ook objecten van OCI, Alltech, AleoMenno en Alfing. Conclusie is dat er nog veel te ontdekken en te verbeteren valt in wat de juiste bemestingsstrategie is. Ook zijn we benieuwd hoe de diverse producten hebben gewerkt door het uitzonderlijke droge seizoen wat we hebben gehad. De beoordeling van deze peenobjecten gebeurt na een bewaarperiode.

De peentelers, organisatie en standhouders waren zeer tevreden over het verloop van deze dag. De dag werd in stijl afgesloten door de gesponsorde hutspotmaaltijd (Van der Linde Peenverwerking, Top Fresh, Vriemex).

Bron: Delphy 

Publicatiedatum: