Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Toekomst Zaaien bij acht Demeter-bedrijven

Acht biodynamische boerderijen maken in de weekenden van oktober een akker zaaiklaar, waar iedereen, jong en oud, mag meedoen met zaaien. Van spelt van een ras uit de Romeinse tijd bij Doornik Natuurakkers tot wintererwten van een gloednieuw ras bij Boerderij Buitenbant.

Op Doornik Natuurakkers, boven Nijmegen, gaan ze 21 oktober spelt van Hoosterhof zaaien, een zeldzaam landras dat al in de Romeinse tijd geteeld werd. Boerderij Buitenbant in de Noordoostpolder zaait 13 oktober een mengsel van het graan triticale met wintererwten. Het erwtenras is nog zo nieuw, dat het nog geen naam heeft. Boerderij Zonnehoeve in Zeewolde zaait 20 oktober baktarwe voor de bakkerij op eigen erf, het Zonnelied. Op 6 oktober start Toekomst Zaaien bij De Lepelaar boven Alkmaar en De Kollebloem tussen Brussel en Gent. De Beersche Hoeve in Oostelbeers (27 oktober) en Kraaybeekerhof in Driebergen (28 oktober) sluiten de zaaimaand af.

Oude zaden zijn de bron voor nieuwe rassen
Het Toekomst Zaaien op De Stadshoeve in Amsterdam start 14 oktober met een kort verhaal door Edith Lammerts van Bueren, emeritus hoogleraar biologische plantenveredeling. “Oude rassen vormen een ware genetische schatkist. Er zal altijd een behoefte blijven bestaan om nieuwe rassen te ontwikkelen”, vertelt ze. “Het klimaat verandert, dus heb je gewassen nodig die het in droge of juist natte omstandigheden goed doen. De ziektedruk verandert: de ziektes van voor de oorlog waren anders dan de ziektes van nu. Al die eigenschappen zitten besloten in de vele oude rassen. Maar die zaden liggen in de diepvries van de genenbanken. Genenbanken zouden die continu moeten blijven uitzaaien om weer vitale zaden te kunnen oogsten, als bron voor nieuwe rassen in de toekomst. Die diversiteit hoort thuis op de akkers.”

De biodynamische landbouwbeweging heeft een geheel andere visie op plantenveredeling dan de grote zaadmultinationals die de wereldmarkt domineren. Hun gespecialiseerde technieken leiden tot rassen met een smalle genetische basis. De biodynamische landbouw streeft juist naar rassen met een brede genetische basis, die zich beter kunnen aanpassen aan lokale omstandigheden. Voor gezonde, veerkrachtige bedrijven is diversiteit op de akker van groot belang. Terwijl er steeds meer genen en raseigenschappen gepatenteerd worden door zaadfirma’s, roeit de biodynamische beweging tegen de stroom in door ‘open source’ zaden te ontwikkelen;: vrij verkrijgbare zaadvaste rassen, waarvan een teler zelf zaad kan oogsten om opnieuw uit te zaaien.

Internationaal project
Toekomst Zaaien is een internationaal project dat in 2006 in Zwitserland is gestart. Het vraagt aandacht voor goed, divers en patentvrij zaadgoed. Het project wil boer en burger verbinden en de consument in verbinding brengen met de bron van zijn voedsel. In Nederland wordt het georganiseerd door Stichting Demeter, Stichting Zaadgoed en de BD-Vereniging. Coöperatie Odin, Ekoplaza en Natuurwinkel hebben zich achter de actie geschaard en verspreiden deze week flyers in de biologische speciaalzaken.

Overzicht van het programma
Zaterdag 6 oktober                 
De Lepelaar in Sint Maarten (boven Alkmaar)
Zaterdag 6 oktober                 
De Kollebloem in St. Lievens-Esse (tussen Brussel en Gent)
Zaterdag 13 oktober
Buitenbant in Bant (Noordoostpolder)
Zondag 14 oktober                  
De Stadshoeve in Zunderdorp (Amsterdam-Noord); het programma start met een kort verhaal door Edith Lammerts van Bueren over het belang van goed zaadgoed
Zaterdag 20 oktober               
Zonnehoeve in Zeewolde
Zondag 21 oktober
Doornik Natuurakkers in Bemmel (boven Nijmegen)
Zaterdag 27 oktober
Beersche Hoeve in Oostelbeers (tussen Eindhoven en Tilburg)
Zondag 28 oktober
Kraaybeekerhof in Driebergen

Voor meer informatie:
www.toekomstzaaien.nl 

 

Publicatiedatum: