Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
26 september

Open dag Proeftuin Agroecologie en technologie

De Nederlandse landbouw- en voedselsector staat voor een meervoudige, complexe opgave. De druk op (natuurlijke) hulpbronnen neemt toe, biodiversiteit verschraalt en de klimaatverandering is voelbaar aanwezig. De proeftuin Agroecologie en Technologie, een initiatief van Wageningen University & Research, gaat bijdragen aan de transitie naar een vorm van landbouw die antwoorden zoekt voor deze opgaven.

De proeftuin Agroecologie en Technologie faciliteert multidisciplinair onderzoek naar regeneratieve plantaardige productiesystemen die veerkracht vertonen. Op zo’n 80 hectare polderklei, waarvan een groot gedeelte biologisch, scheppen we ruimte voor experiment en kennisuitwisseling, waar we de bouwstenen voor een ecologisch en economisch volhoudbaar landbouwsysteem onderzoeken en ontwikkelen.

De onderzoekers werken aan een natuurinclusieve, regeneratieve vorm van landbouw, die gestoeld is op ecologische processen en gebruikmaakt van slimme technologie. Zo is er een mechanische schoffel- en wiedrobot ontwikkeld voor de biologische landbouw. Maar je kunt ook denken aan sensing-technieken voor onkruid- en ziekteherkenning, of autonome voertuigen voor plaatsspecifieke behandeling.

De Proeftuin wil een spilfunctie vervullen in kennisontwikkeling én toepassing van agroecologische principes en slimme technologie. Daarnaast kan de Proeftuin een belangrijke rol vervullen in het demonstreren, inspireren en enthousiasmeren van de hele landbouwsector, voor innovatieve oplossingsrichtingen voor een natuurinclusieve landbouw. Om deze vorm van landbouw te realiseren is integraal onderzoek nodig, waarbij alle bouwstenen in onderlinge samenhang worden ontworpen en getest, om te komen tot praktijkrijpe landbouwsystemen voor de voedselproductie van morgen.

Op 26 september is er een open dag bij de Proeftuin Agroecologie en Technologie in Lelystad.

Programma:

14.30 uur:     Inloop en ontvangst

15.00 uur:     Het belang van de proeftuin wordt gepresenteerd door:

·          Wijnand Sukkel, agro-ecoloog en coördinator onderzoeksprogramma’s bodem en gewasdiversiteit en Marleen Riemens, trekker beleidsondersteunend onderzoek Groene Gewasbescherming (Wageningen University & Research)

·          Niels Anten, hoogleraar Crop & Weed Ecology (Wageningen University & Research)

·          Jaco Burgers, directeur biologisch akkerbouwbedrijf ERF BV

16.00 uur:     Rondleiding langs de proefvelden met uitleg over de verschillende veldexperimenten

17.00 uur:     Afsluiting met netwerkborrel

Klik hier voor meer informatie.

Klik hier voor aanmelding.

Publicatiedatum: