Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Biologisch is gewoon en hip geworden"

25-jarig jubileum voor Brandnetel in Leiden

Tholen – Aanstaand weekend is het groot feest in BioWinkel Brandnetel in Leiden: de winkel bestaat namelijk 25 jaar! Jos van Duinen en Jan de Rijk begonnen in 1993 aan hun nieuwe avontuur. “De natuurwinkel De Vliet ging failliet en toen heeft het pand enkele maanden leeggestaan. We zijn toen begonnen als vegetarische kruidenierswinkel”, begint Jos. “We waren allebei vegetarisch en wilden ook geen vlees verkopen. We hadden allebei gestudeerd, maar daar wilden we niet mee verder. We wilden allebei graag iets zinvols gaan doen en waren allebei – los van elkaar – bezig met bio-voeding. We hebben toen wat geld geleend van vrienden en kennissen en zo zijn we eraan begonnen.” 

Ondertussen is er veel veranderd. “Toen we begonnen, had niet iedereen vertrouwen in bio. Toen was het nog een echt ‘geitenwollensokken’-ding. Maar inmiddels is het voor veel mensen gewoon en is het ook hip. Wat ik ook zag veranderen, was dat mensen aan het begin voor bio kozen vanuit het milieu-perspectief. Daarna was het eerder voor gezondheid en nu is het meer een smaakkwestie. Daarnaast zie je nu ook dierenwelzijn opkomen. Er komen steeds meer veganistische producten. Aan het begin konden we bijna niet aan veganistische kaas en vegetarische burgers komen, nu kun je daar hele kasten mee vullen!” 


Jan (links) en Jos (rechts)

Maar lang niet alles is veranderd in die 25 jaar. “In de winkel zijn we vooral onszelf gebleven en zijn we weinig veranderd. We zijn een echte buurtwinkel geworden met trouwe klanten. Dat maakt het werk ook echt leuk.” 

Dit weekend wordt het 25-jarig bestaan met en voor de klanten gevierd. “Er zal een hapje en drankje zijn met muziek. Daarnaast hebben we 100 tassen samengesteld met verschillende producten. De eerste 100 klanten krijgen van ons zo’n tas.”