Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
21 juni 2018:

Robots doen hun intrede op de BioVelddag

Niet alleen innovatieve landbouwmachines maar ook diverse robotdemonstraties trekken de aandacht op de Biologische velddag aanstaande 21 juni in Lelystad. Naast het gezellige veldplein met marktkramen waar bedrijven hun nieuwste producten en diensten tonen, vinden robots dit jaar hun weg naar de polder.

Kunstmatige intelligentie ontwikkelt zich razendsnel en toepassingen hiervan in de landbouwsector konden niet uitblijven. Zelfrijdende wieders op zonne-energie, zelfrijdende trekkers, een rooier van Andela Techniek en een Robovator, een camera gestuurde schoffelmachine van mechanisatiebedrijf Nanne Kooiman zetten het tijdperk van robotisering en autonome machines op de BioVelddag in en zijn onderdeel van diverse robotmechanica die op de BioVelddag te zien en te ervaren zijn.

Ecorobotix

In het project Groene Gewasbescherming wordt gewerkt aan nieuwe teeltsystemen die de teelt van akkerbouwgewassen minder/niet afhankelijk maken van chemische gewasbescherming. Eén van de opties in het project zijn onkruidrobots. De Zwitserse Ecorobotix onkruidbestrijdingsrobot wordt bij Wageningen University & Research momenteel ingezet. De herkenning van gewassen en onkruiden verbetert door het gebruik van de robot. De robot leert als het ware de onkruiden en gewassen te herkennen. De Ecorobotix onkruidbestrijdingsrobot wordt op de Biologische Velddag 2018 in Lelystad elk uur gedemonstreerd. In het project Groene Gewasbescherming komen ecologische en technologische oplossingen samen in een IPM (Integrated Pest Management) strategie. Het project is dit jaar gestart en de onkruidbestrijdingsrobot is één van de eerste zichtbare uitwerkingen. Op Youtube is een mooie video van de Ecorobotix te vinden.


De Ecorobotix is ook op de BioVelddag aan het werk. Video link Ecorobotic

SMARAGD zelfrijdende robot

Lichtere mechanisatie, vaste rijpaden, mengteelten, camera- en autonome techniek zijn de hoofdthema’s in het SMARAGD project. Eén van de onderwerpen in SMARAGD is de ontwikkeling van cameratechniek. Een belangrijkste doel is herkenning van gewassen. Voor het testen van de diverse type camera’s is een kleinschalige robot ontwikkeld. Deze robot en camera’s zijn te zien in de SMARAGD stand op de Biologische Velddag 21 juni in Lelystad.

In het werkpakket waarnemen en taakkaart gestuurde gewasverzorging wordt gewerkt aan waarnemingstechnieken die gewassen, onkruiden en op termijn ook ziektes herkent. Op dit moment ligt de focus op cameratechniek. Een goede herkenning van verschillende gewassen en tevens onkruiden is veel beeldmateriaal nodig (data). De data wordt verzameld door middel van hyper spectrale camera’s, diepte camera’s en NIR camera’s. De focus van het werkpakket ligt op een toepassing voor aardappel en suikerbiet herkenning.


Jan Kamp van de Wageningen UR demonstreert de SMARAGD zelflerende robot.

Greenbot

  • Greenbot is de eerste zelfrijdende, beschikbare voertuig speciaal ontwikkelt voor bewerkingen die herhaling vragen. De Greenbot kan autonoom rijden en daarmee onbemand aan het werk.
  • Bewerkingen kunnen variëren van werkzaamheden voor tuinbouw, akkerbouw, fruitteelt en de sport-en groenvoorziening.
  • De de Greenbot een compacte bouw, is vierwiel aangedreven en vierwiel gestuurd. Daarnaast is de Greenbot aan zowel de voor-als achterzijde voorzien van hefinrichting, aftakas en hydrauliek. Daarmee is het een wendbare alleskunner. Uiteraard is de Greenbot voorzien van slimme veiligheidssystemen.
  • Greenbot is ook aan het werk te zien op de BioVelddag

Voor meer informatie: www.biovelddag.nl
Publicatiedatum: