Het doel van de Sustainability Award is de deelnemers, die duurzaamheid in de levensmiddelenindustrie ondersteunen, een podium te geven – zoals Agrasys, het start-up bedrijf dat Tritordeum introduceert.
Met het verkrijgen van dit prestigieuze Award wordt Tritordeum als nieuw duurzaam ingrediënt erkend met een behoorlijke invloed op milieu en sociaal vlak.
Tritordeum is een gewas dat in rondom het Middellandse Zeegebied uitstekend geteeld kan worden, het is robuust en gedijt goed op droge en arme grond. Tritordeum is met dit doel succesvol natuurlijk gekruist met durum en wilde Chileense gerst. Ook is Tritordeum bestand tegen de veel voorkomende ziekten en schimmels waardoor het gebruik van gewasbescherming middelen tot een minimum beperkt kunnen worden. Mede hierdoor wordt Tritordeum voor het grootste gedeelte biologisch geteeld.
De sociale cohesie in deze droge gebieden krijgt ook weer een kans.
De keten strekt zich uit van het zaaigoed tot en met de vermaling tot bloem op de lokale Europese markten. In de Benelux maalt de Commandeursmolen Tritordeum tot meel en bloem volgens traditionele methoden op 40% waterkracht. Naast de landelijke introductie door Albert Heijn van Tritordeum brood vindt Tritordeum haar weg naar de ambachtelijk bakkers via groothandels (Beko groothandel, Bakeplus en Rob Peters bakkerij grondstoffen). Zij bieden middels een convenant ondersteuning aan het fair pricing principe. Tritordeum sluit goed aan bij de huidige trend duurzaamheid, transparantie en alternatieve granen.