Graansoort Tritordeum wint Sustainability Award

Tritordeum is een nieuwe door natuurlijke kruising verkregen graansoort met bijzondere agronomische, nutritionele en organoleptische voordelen. Tritordeum is verkozen tot meest duurzame ingrediënt bij de Sustainable Food Awards Amsterdam 2018 door Ecovia Intelligence (7 en 8 juni).

Het doel van de Sustainability Award is de deelnemers, die duurzaamheid in de levensmiddelenindustrie ondersteunen, een podium te geven – zoals Agrasys, het start-up bedrijf dat Tritordeum introduceert.

Met het verkrijgen van dit prestigieuze Award wordt Tritordeum als nieuw duurzaam ingrediënt erkend met een behoorlijke invloed op milieu en sociaal vlak.


Tritordeum is een project dat met duurzaamheid meerdere raakvlakken heeft, zegt Dr. Pilar Barceló, Managing Director van Agrasys en ondernemer van dit project.

Tritordeum is een gewas dat in rondom het Middellandse Zeegebied uitstekend geteeld kan worden, het is robuust en gedijt goed op droge en arme grond. Tritordeum is met dit doel succesvol natuurlijk gekruist met durum en wilde Chileense gerst. Ook is Tritordeum bestand tegen de veel voorkomende ziekten en schimmels waardoor het gebruik van gewasbescherming middelen tot een minimum beperkt kunnen worden. Mede hierdoor wordt Tritordeum voor het grootste gedeelte biologisch geteeld.


Naast de positieve teelt karakteristieken is door Agrasys een transparante keten opgebouwd waarbij de boeren als volwaardige partner worden gezien. Middels het fair pricing principe ontvangen de boeren een prijs waarmee zij een volwaardig bestaan kunnen opbouwen. De akkers kunnen weer volledig worden gebruikt en verdroging wordt tegengegaan.

De sociale cohesie in deze droge gebieden krijgt ook weer een kans.
De keten strekt zich uit van het zaaigoed tot en met de vermaling tot bloem op de lokale Europese markten. In de Benelux maalt de Commandeursmolen Tritordeum tot meel en bloem volgens traditionele methoden op 40% waterkracht. Naast de landelijke introductie door Albert Heijn van Tritordeum brood vindt Tritordeum haar weg naar de ambachtelijk bakkers via groothandels (Beko groothandel, Bakeplus en Rob Peters bakkerij grondstoffen). Zij bieden middels een convenant ondersteuning aan het fair pricing principe. Tritordeum sluit goed aan bij de huidige trend duurzaamheid, transparantie en alternatieve granen.


Naast het duurzame en sociale karakter van Tritordeum is brood gebakken van Tritordeum vooral erg lekker, het wijkt af van tarwebrood. Tritordeum is licht zoetig van smaak en heeft een mooie structuur en een goudgele kleur. Ook niet onbelangrijk zijn de nutritionele waarden. In vergelijk met tarwe heeft Tritordeum een hoog percentage aan vezels, onverzadigde verzuren en antioxidanten. Maar wat het meest in het oog springt is het fors, 40% lagere gehalte aan onverteerbare gluten (gliadine). Recent academisch onderzoek wijst uit dat dat de intolerantie van gluten bij Tritordeum fors lager is. Source: Vaquero et. al., (2017)

Tritordeum is niet geschikt voor Coeliakie Patiënten.


Agrasys is een spin-off van Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), kantoorhoudend in Barcelona, opgericht in 2005 door een groep wetenschappers van het Sustainable Agriculture of Córdoba (IAS-CSIC) en door professionals in de Agro-food sector. Het bedrijf is toegewijd een bijdrage te leveren aan de gemeenschap door het ontwikkelen van duurzame gewassen voor menselijke consumptie, zoals Tritordeum. The focus bestaat hoofdzakelijk uit de marktintroductie van Tritordeum sinds 2006. Maar ook andere ontwikkelingen op het gebied van natuurlijke functionele voeding en gewassen voor biomassa. Sinds 2008 is Uninvest en in 2015 Inveready toegetreden als aandeelhouder.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.