Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologische Velddag 2018 presenteert programma demo en proefvelden

De Biologische Velddag presenteert ook dit jaar weer een gevarieerd programma. Machinedemonstraties in het veld, demo’s en langdurige onderzoekveldjes en een wijde variatie aan marktkramen komen op donderdag 21 juni de Prof Broekemahoeve in Lelystad weer kleur geven. Enkele uit het oog springende veld demonstraties worden alvast toegelicht. Het complete programma en alle deelnemende bedrijven is nu beschikbaar via de website: www.biovelddag.nl



Op het pompoenveld presenteren twee bedrijven hun laatste ontwikkelingen op de Biovelddag. Omdat er afgelopen jaar problemen zijn geweest met de bewaarbaarheid van pompoenen en het erop leek dat de vroeg geoogste pompoenen beter bewaarbaar waren dan de laat geoogste, voert De Bolster in samenwerking met de WUR een oogsttrap uit. Daarin bekijkt De Bolster wat de effecten zijn van het oogsten op vier verschillende momenten. Met deze proef wordt meer inzicht gekregen in wat een vroegere oogstdatum voor een teler kan betekenen. En heeft de Bolster een kaliproef met patentkali in de pompoenen. Kali wordt in veel gewassen in verband gebracht met bewaarbaarheid. Er wordt gekeken of dit ook een positieve uitwerking heeft op de bewaarbaarheid van pompoenen. Verder ook in het pompoenveld, een demo met biologische bodemverbeteraars van Plant Health Care (PHC). PHC laat het effect zien van het toedienen van mycorrhizasporen (VaPWI) en wortelbacteriën (Compete Plus) op de opname van nutriënten en water. Dit kan leiden tot hogere droge stof en hogere brixwaardes, wat dan weer in potentie tot betere bewaarbaarheid leidt.



Bejo zaden is dit jaar te vinden op het peen- en uienveld om de nieuwste biologische zaden te demonstreren. Op het peenveld laten zij wortels zien die zijn bewerkt met het verrijkingsmiddel B-Mox. Het eerste onderzoek toont aan dat met dit middel het zaad krachtiger wordt en de groei in het vroegste stadium wordt gestimuleerd, waardoor de opbrengst hoger ligt en de plant weerbaarder is. Op het uienveld kan het publiek kennis maken met de meeldauwresistente plantui en meeldauwresistente rode zaaiui die Bejo als eerste veredelingsbedrijf ter wereld op de markt heeft weten te brengen.

Tijdens de BioVelddag slaan Profytodsd, PRP Technologies en Olmix de handen ineen voor twee gezamenlijke demo’s. Explorer S10 is een startmeststof op basis van biostimulatie en bevordert een dichtere beworteling en een hoger gehalte aan mycorrhizaschimmels wat de bereikbaarheid voor nutriënten en water bevordert. Daarnaast demonstreren zij hun primeO formule: een combinatie van een activator van microbiële biomassa en organische meststoffen. Dit zou de productie kunnen stimuleren en de bemesting optimaliseren.



Op het aardappelveld zal Eric-Jan Geersing van Caithness Potatoes uitleg geven bij zijn phytophtera-resistente aardappelrassen. Op het veld heeft hij een opstelling gemaakt waarin een resistent ras wordt afgewisseld met een niet-resistent ras om aantasting en verspreiding te vertragen. Peter Strijk van DutchSoy heeft een demoveld aangelegd waarin hij de teelt van verse soja op Hollandse bodem aan het publiek toont. Sojateelt in Nederland is nog volop in ontwikkeling, maar biedt volgens DutchSoy interessante mogelijkheden voor de lokale productie van eiwitten.

En presenteert Neutkens zaden een demoveld met de laatste ontwikkelingen op het gebied van groenbemesters. Het doel: een hoge beworteling en meer opbrengst met een hoge kwaliteit. De toepassing van groenbemesters hebben deze potentie door het leveren van organische stof aan de bodem, voorkomen en bestrijden van schadelijke aaltjes en een verbetering van de bodemstructuur door diep wortelende groenbemesters.

Toegang tot de BioVelddag is gratis voor bezoekers en het aanmelden van uw bedrijf kan nog steeds via het aanmeld formulier.

Datum:
donderdag 21 juni 2018
Thema: Kwaliteit smaakt naar meer
Organisatie: Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) van Wageningen UR, Louis Bolk Instituut, Agrifirm, Delphy en het Biologisch Netwerk
Symposium Agrifirm: 10.00 uur
Start Velddag: 14.00 uur met om 18.00 uur een Bourgondische maaltijd
Entree bezoekers:
gratis

Publicatiedatum: