Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Papier is de toekomst voor verpakkingen'

Het verduurzamen van verpakkingen gaat niet alleen om productieprocessen en om ontwerp. Het gaat ook om het materiaal en de tijd die het nodig heeft om biologisch af te breken na veelvuldig gebruik.

Dat stelt Steven Stoffer, group vice president development bij verpakkingsgigant Smurfit Kappa. "Voor Smurfit Kappa gaat duurzaamheid niet alleen over het verminderen van klimaatimpact en het terugdringen van inefficiëntie. Om verpakkingen echt duurzaam te maken, moeten deze op een duurzame manier ontworpen en geproduceerd worden en na gebruik binnen een korte tijd biologisch afbreekbaar zijn."

Biologisch afbreekbare verpakkingen

Verpakkingen op basis van papier hebben volgens Stoffer een unieke positie. "Wij staan achter de groeiende zorg en inspanningen om een eind te maken aan de groeiende hoeveelheid van niet-biologisch afbreekbare en voornamelijk plastic verpakkingen die in onze oceanen drijven", zegt Stoffer. "Daarom geloven we dat papier de toekomst is van verpakkingen."

Stoffer deed deze uitspraken in het kader van Smurfit Kappa’s nieuwe duurzaamheidsverslag, dat eerder in mei verscheen. In het rapport meldde de papierfabrikant dat het zijn CO2-uitstoot met 26 procent had verminderd ten opzichte van 2005. Dat is drie jaar eerder dan gepland en zelfs boven de doelstelling van 25 procent.

CO2-uitstoot productieprocessen

Het verminderen van de CO2-uitstoot is significant omdat de productieprocessen van Smurfit Kappa energie-intensief zijn. De producent wil zijn koolstofvoetafdruk verder verlagen en waar mogelijk energie uit hernieuwbare bronnen zoals biomassa gebruiken.

Naast klimaatverandering focust Smurfit Kappa’s duurzaamheidsstrategie zich op bosbouw, water, afval en mensen. Vorig jaar meldde het bedrijf al dat het voorliep op zijn duurzame waterdoelstellingen. Zo werd de waterkwaliteit verbeterd door de chemische zuurstofbehoefte met een derde per ton geproduceerd papier te verminderen in vergelijking met 2005.

Smurfit Kappa blijft zijn verpakkende klanten in Europa en Noord- en Zuid-Amerika voorzien van Chain-of-Custody (CoC) gecertificeerde leveringen. Hiermee komt het bedrijf dichter bij zijn doelstelling om 90 procent van al zijn leveringen op deze wijze te certificeren. Door transparant te zijn over de herkomst van vezels wordt verantwoord bosbeheer gegarandeerd. De doelstelling is dat 90 procent van alle leveringen CoC-gecertificeerd is.

Smurfit Kappa is van plan om in de komende vijf jaar substantieel te investeren in projecten die bijdragen aan een verdere verlaging van de milieu-voetafdruk.

Bron: Duurzaam Bedrijfsleven
Publicatiedatum: