Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Tegen 2020 maakt bio-sector verdrievoudiging door"

India binnenkort derde grootste economie ter wereld

Volgens een verslag van Goldman Sachs zal India rond 2032 Japan inhalen als de derde grootste economie ter wereld.

De economische groei van India is in 2017 toegenomen. Mogelijk zal deze verder toenemen door een nieuw belastingstelsel. De meningen verschillen licht over hoeveel de economie zal groeien. De Asian Development Bank verwacht dat de Indiase economie met 7% toe zal nemen in het huidige fiscale jaar en met nog eens 7,4% in het jaar daarop. De FICCI, de Indiase kamer van koophandel, gaat uit van een groei het BNP (bruto nationaal product) van 6,2% en een economische groei in 2017 tot 2018 van 6,7%, terwijl Morgan Stanley verwacht dat de groei van het BNP toe zal nemen van 6,4% in dit jaar naar 7,5% in 2018 en 7,7% in 2019. Bijna elke onderzoeksinstantie heeft de verwachting voor 2017/2018 iets omlaag bijgesteld.

In het kwartaal van april tot juni groeide de economie met slechts 5,7%. Dit kwam door de ontwaarding van de biljetten van 500 en 1000 rupee en de impact van de nieuwe omzetbelasting. De economische situatie is zich echter inmiddels weer aan het herstellen. 

De Indiase sector met de meeste groei betreft de sector voor industriële productie. De Indiase overheid is het "Make in India"-programma begonnen om India op de kaart te zetten als wereldleider op het gebied van productie en naar verwachting zal India op dit vlak met 2020 het vijfde belangrijkste land ter wereld worden. Onder het Make In India-initiatief zal het aandeel van de industriële productie voor het BNP naar verwachting toenemen van 16% tot 25% en zullen er in 2022 100 miljoen banen zijn gecreëerd. 

Ook de landbouwsector is in opkomst, hoewel in een trager tempo dan strikt mogelijk zou zijn. De productie van granen kwam tijdens 2016-2017 neer op 275,7 miljoen ton. India is de tweede grootste fruitproducent ter wereld De landbouw is goed voor 10% van de totale Indiase export en is de vierde grootste exportcategorie. De Indiase export van basmati-rijst komt in 2017-2018 mogelijk neer op 220 miljard tot 225 miljard rupee (€2,91 tot €2,98 miljard). India is de grootste producent, consument en exporteur van kruiden en specerijen. De Indiase markt voor delicatessen wordt geschat op een waarde van US$1,3 miljard (€1,1 miljard) en groeit per jaar met 20%. De biologische sector van India zal naar verwachting met 2020 zijn verdrievoudigd.

Volgens analisten kan de Indiase sector voor industriële productie met 2025 een waarde bereiken van US$1 biljoen (€850 miljard). Daarmee komt India op de derde plaats van grootste economieën ter wereld. De toepassing van de nieuwe BTW leidt tot een markt met een BNP van US$ 2 biljoen (€1,7 biljoen) in combinatie met een bevolkingsaantal van 1,2 miljard inwoners. Dit maakt India erg aantrekkelijk voor investeerders. De relatief scheve verhouding tussen staatsschuld en BNP vereist dat er meer belasting moet worden geheven via BTW en onroerende goederen. Als de inflatie langere tijd onder de 5% blijft, kan de rente mogelijk worden verminderd.
Publicatiedatum: