Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Holland-hufterproof pur sang"

Ovlac-ploegen keren ondiep met lichte trekker

Tholen – Vroeg je tot voor kort een willekeurige akkerbouwer naar het Spaanse Ovlac, dan viel je hoogstwaarschijnlijk een paar fronsende wenkbrauwen ten deel. Inmiddels is het tij gekeerd en zweren tientallen Nederlandse akkerbouwers bij de Ovlac Eco onland ploeg. Frans Koeckhoven van het gelijknamige akkerbouw- en mechanisatiebedrijf importeert de ploegen van het merk uit het Iberisch Schiereiland en bouwt deze naar eigen inzicht en met eigen onderdelen om. "Ze zijn Holland-hufterproof pur sang. Deze ploeg werkt nu onland. Daardoor kun je gebruikmaken van een lichte trekker met grote brede banden van 1 meter. Deze werkwijze verlaagt de druk op het land aanzienlijk en voorkomt bodemverdichting. De ploegdiepte is eenvoudig en snel aan te passen, van 10 cm tot 30 cm."



Met de mechanisatietak staat Koeckhoven.net op de Bio-beurs in Zwolle op het nieuwe beursonderdeel BioMechaTech. Op logistiek gebied is het geen sinecure om de ploegen uit te stallen, meent Frans. "Toch hebben we er alle vertrouwen in dat het de investering uiteindelijk meer dan waard is. Het concept van deze ploeg slaat aan. Het werktuig is even simpel als doeltreffend, horen we van al onze gebruikers." Er is één model ploeg die geschikt is voor verschillende bodemomstandigheden, op lichte, zware en zelfs bonte grond. Uitgaande van een achtschaar met werkbreedte van 3,15 meter, is de ploeg in staat om 1,5 hectare per uur aan grond te bewerken.



"Veel akkerbouwers zijn verbaasd dat een lichte trekker over zo'n breedte functioneert, zonder ook maar gebruik te maken van kouters, voorscharen, treklijn-, 1e schaars- of Vario-verstellingen", weet Frans uit ervaring. Hij merkt op dat landbouwers in de loop der jaren steeds dieper zijn gaan keren, tot aan 27,5 centimeter onder de bodem. Met de multifunctionele ploegen van Ovlac kun je ook heel ondiep te werk gaan, vanaf tien centimeter. "Dat geeft meer draagkracht. Zowel gangbare, biologische als omschakelende boeren hebben daar baat bij." Frans legt uit dat het niet altijd bevorderlijk is om zo diep mogelijk te gaan. "Dan ben je in meteen alle bodemverbeteraars – de organische stof, eventuele meststoffen en de structuur van de bovenlaag – kwijt. Voor de bodemgesteldheid is het beter om de anaerobe grond onderin te houden en de aerobe grond daarbovenop." De ploegen worden zo gemaakt dat de bodem rul wordt en daarmee waterdoorlatender.



Op de BioMechaTech hoopt Frans bestaande klanten en nieuwe geïnteresseerden te verwelkomen die hij tijdens eerdere demonstraties heeft opgedaan. Momenteel geeft hij demo's om te laten zien waar Ovlac toe in staat is op de nu droge percelen in de Benelux.

Voor meer informatie:
Frans Koeckhoven
T: +31 (0)6-53604351