Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Meer bio-landbouw, minder watervervuiling"

Campagne 'Geen BTW op bio' start met thema Water

Schokkend maar waar: 50 procent van ons oppervlaktewater en 20 procent van het grondwater voldoet niet aan de EU-richtlijnen voor waterkwaliteit. De ernst en soort vervuiling verschilt per gebied. Zo komt het in Brabant door meststoffen vanuit de intensieve veehouderij. In Flevoland heeft het te maken met gewasbeschermingsmiddelen uit de akkerbouw.

Houden deze boeren zich dan niet aan de regels? Zeker wel. Toch komt er een deel van de gebruikte chemicaliën in ons water terecht. Daarom gaat er veel belastinggeld naar het verduurzamen van de gangbare landbouw. Terwijl er een snellere, betere én goedkopere oplossing is volgens Bart Fokkens, voormalig staflid en adviseur van het RIZA: "Schadelijke middelen gewoon helemaal niet meer gebruiken."

Biologische landbouw

De biologische landbouw ondervindt op twee manieren nadeel aan de watervervuiling door de gangbare landbouw. Op de eerste plaats vanwege het kostenverhaal: biologische boeren veroorzaken geen verontreiniging, maar passen een methode toe die wel duurder uitpakt. Ten tweede wordt het voor biologische boeren steeds moeilijker om vrij te blijven van residuen. In veel gebieden van Nederland kunnen zij hun gewassen niet meer irrigeren omdat het oppervlaktewater voor de biologische landbouw te vervuild is met chemische middelen. Je keuze voor biologische voeding is daarom van grote waarde voor de waterkwaliteit. 

Voor meer informatie: www.geenbtwopbio.nl
Publicatiedatum: