Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Paul Schot, bio-melkveehouderij De Hofstad:

"Aanvoer en prijs biologische melk voorspelbaarder"

De 'dames' van Paul Schot, eigenaar van biologische melkveehouderij De Hofstad bij Breugel, staan binnen lekker droog, als een verslaggever van BNR Nieuwsradio bij hem en zijn dochtertje langskomt. Het bedrijf levert nu sinds anderhalve maand biologische melk. 

Dat vraagt om de nodige investeringen. "Het traject duurt in principe twee groeiseizoenen. De grootste omschakelperiode is eigenlijk het biologisch krijgen van je land. De koeien moeten biologisch eten, dus de grond moet dat ook zijn. In het tweede jaar van de omschakeling ga je de koeien zelf ook omschakelen. Dat betekent dat ze naast het biologische gras van buiten, ook in de stal biologisch voer krijgen voorgeschoteld." De melkveehouderij heeft niet genoeg grond om zelf al het biologische krachtvoer te produceren. Het blijft volgens Schot dan ook een grote investeringspost, naast de kosten voor het ruwvoer. 

Daar staat wel weer een hogere melkprijs tegenover. "Je merkt dat de prijs minder sterk fluctueert en voorspelbaarder is. Over het algemeen is de marge groter dan bij gangbare melk." Toch vreest Schot niet voor een biologische 'melkvloot', waardoor de prijzen onder druk komen te staan. "Gelukkig hanteren de fabrieken waar we aan leveren wachtlijsten. Pas omgeschakelde bedrijven mogen hun biologische melk dan wel leveren, maar tegenover een gangbare melkprijs. Dat is een stok achter de deur om te zorgen dat je de markt in balans houdt."

Bron: BNR Nieuwsradio
Publicatiedatum: