Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"NVWA: "fipronil-gehalte in winkeleieren nog steeds te hoog"

De voorbijgaande weken heeft de NVWA nog eieren in de supermarkten aangetroffen met een fipronil-gehalte die weliswaar onder de Acute Referentiedosis (Arfd) vallen, maar boven de wettelijke norm (MRL). Dat schrijven ministers Bruins voor Medische Zorg en Sport en Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in een brief aan de Tweede Kamer. 

"Uit het langzame tempo waarmee de vrijgave plaatsvindt, blijkt echter wel hoe hardnekkig fipronil is. Dit blijkt ook uit de monitoring van de NVWA. Zo zijn de afgelopen weken nog eieren in de retail aangetroffen met een fipronil-gehalte weliswaar onder de Arfd, maar boven de wettelijke norm (MRL). De NVWA blijft dan ook actief monitoren en bij het aantreffen van deze eieren worden de betrokken bedrijven op hun wettelijke verplichting gewezen. Wij zijn met de sector in gesprek hoe dit probleem zo effectief mogelijk kan worden aangepakt", schrijven de ministers.

"Bij het vrijgeven van de bedrijven is de afzet van verontreinigde mest een
knelpunt. De pluimveesector heeft behoefte aan extra afzetmogelijkheden voor pluimveemest van geblokkeerde bedrijven. Verontreinigde mest moet
namelijk verbrand worden. De beschikbare verbrandingscapaciteit is echter
beperkt. We zijn in overleg met de sector en zoeken samen naar (tijdelijlke)
alternatieven voor de omgang met verontreinigde pluimveemest om de druk bij pluimveebedrijven weg te nemen."

Publicatiedatum: