Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Biohof vrijgegeven na fipronil-crisis

"Vreesden faillissement, weglopen kon niet"

Tholen - "Ze weten echt niet wat ze ons aan hebben gedaan met die blokkade. Echt verschrikkelijk. Ik kreeg wel eens reacties van mensen dat ze het zo knap vonden dat we volhielden. Maar als het had gekund, waren we hard weggelopen. Dat kon echt niet. We zaten midden in de ellende, konden geen kant op en moesten wel door", vertelt Marja de Vries. Na vier maanden mogen Wim en Marja hun eieren weer naar de winkels brengen. Het bedrijf Biohof is officieel vrijgegeven.

De werkelijk opgelopen schade kunnen ze pas over een paar jaar bepalen, meent Marja. "We waren echt heel bang dat we failliet zouden gaan, ik heb er heel nare dromen over gehad. Zo ver is het gelukkig niet gekomen. Als bio-boer hadden we een buffer. We hebben een aantal goede jaren achter de rug. Daarom heb ik ook echt medelijden met de scharrelboeren. Na een aantal slechte jaren zaten zij meteen midden in de ellende."


Met deze foto kondigde Marja op twitter aan dat de huisverkoop weer van start is gegaan.

Vrijwilligers

Vooral de onzekerheid knaagde aan het echtpaar. "De waardes bleven heen en weer vliegen. Daar werden we helemaal gek van. En steeds dat wachten op de resultaten van de monsters." Toen ze het echt niet meer zagen zitten kwam er heel welkome hulp: "Op een gegeven moment wisten we niet meer wat we nog konden doen. Onze energie was helemaal op. Toen kwam er een hele delegatie met onder meer de Commissaris van de Koning en vertegenwoordigers van de vereniging Boeren voor Boeren. Zij zagen hoe we er aan toe waren en vervolgens kwamen ze vanuit Boenen bij de Boeren met een hele groep vrijwilligers schoonmaken. Dat was echt geweldig en dit hielp enorm."

Watercupjes vervangen

Maar hoe hebben ze de stallen nu uiteindelijk schoon gekregen? Marja vertelt dat de fipronilwaarden door het gebruik van waterstofperoxide omlaag zijn gegaan. "Daardoor kwam het los. Vooral droog schoonmaken heeft geholpen, veel mest er uit halen. En we hebben de watercupjes onlangs vervangen. Dit bleek een heel goede zet. Deze cupjes waren nog geen half jaar oud, maar daarin zat een fipronilgehalte van 58. Dat scheelde dus enorm. Tien dagen nadat we deze cupjes vervangen hadden, werd ons bedrijf vrijgegeven."Verwerking

Wim en Marja hebben de afgelopen maanden veel steun gekregen en veel gepraat. "Daardoor hebben we het al aardig verwerkt. Sommige collega's horen we echt niet meer en ik vrees dat voor hen de echte klap daarom nog zal komen." Marja geeft aan dat ze na het vrijgeven weer de motivatie heeft gevonden om door te gaan. "Ik heb tijdens de blokkade vaak gedacht dat we het bedrijf zouden gaan verkopen. Nu alles weer op gang is gekomen heb ik weer energie om door te gaan. We hebben de eerste eieren weer uitgehaald en ik heb gisteren met plezier mijn hokje voor de huisverkoop schoongemaakt. We kunnen weer aan de slag."

Voor meer informatie:

Marja de Vries
Biohof
Nieuw Hofweg 3
3784 VJ Terschuur
0342 462197
info@biohof.nl

www.biohof.nl