Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

IFOAM EU uit teleurstelling over toekomstplannen GLB

IFOAM EU Group heeft naar aanleiding van de gelekte teksten over het toekomstige gemeenschappelijk landbouwbeleid (na 2020) een open brief naar Commissaris Phil Hogan geschreven. Hierin uit de overkoepelende organisatie zijn teleurstelling over het ambitieniveau van de plannen voor dit beleid.

IFOAM benadrukt in de brief onder andere de noodzaak van een veel sterker verband tussen inkomstensteun en het realiseren van publieke diensten. Volgens IFOAM is dit essentieel om te voldoen aan de verwachtingen die zowel boeren als burgers hebben. Zij zien duurzaamheid als een fundamentele uitdaging voor de sector en daar liggen volgens hen de kansen voor het volgende gemeenschappelijk landbouwbeleid.

IFOAM is van mening dat de huidige plannen weinig bij zullen dragen aan het verwezenlijken van EU-doelstellingen en verplichtingen van de lidstaten op het gebied van klimaat en milieu. Met meer druk op de landbouwuitgaven is volgens de bio-beweging het spenderen van GLB-geld aan inkomenssteun niet langer te rechtvaardigen. Er is volgens IFOAM een effectiever en efficiƫnter inkomensondersteunend model nodig. Hoe meer publieke diensten boeren realiseren, hoe meer zij krijgen - 100% gefinancierd door de EU.

IFOAM pleit voor een meer dynamisch model, waarbij men uitgaat van een continue ontwikkeling op basis van een volledige systeembenadering van het landbouwbedrijf.

IFOAM is er ook van overtuigd dat de biologische aanpak een belangrijke rol kan spelen bij de verduurzaming van de Europese agrarische sector. Dit wordt ondersteund door een breed scala aan wetenschappelijk bewijs, waaronder een recent onderzoek dat gepubliceerd werd in Nature, dat biologische landbouw identificeert als een veelbelovende benadering om wereldwijd duurzamere voedselsystemen te bereiken.

IFOAM hoopt dat de commissie zal overwegen om hun voorstel in de definitieve versie van het beleid te verwerken.

Klik hier voor de volledige open brief van IFOAM.

Eerder schreef IFOAM EU al deze uitgebreide visietekst over het gemeenschappelijk landbouwbeleid na 2020.
Publicatiedatum: