Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Vlaams parlementslid Bart Caron: "Schauvliege ontmantelt BioForum"

"Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege ontmantelt BioForum", zegt Vlaams parlementslid Bart Caron. Schauvliege schrapt een deel van de subsidies van BioForum Vlaanderen, maar stelt in 2018 netto méér te investeren in de bio-landbouw dan voorheen. "De subsidies gaan voortaan meer naar concrete projecten ten voordele van de bio-landbouwer en minder naar administratieve structuren en overheadkosten", klinkt het.

BioForum Vlaanderen is blij om dat te horen, maar geeft ook aan dat zij een andere boodschap kregen van het kabinet. Lieve Vercauteren, directeur: "Ons werd gezegd dat het budget voor het strategisch plan bio niet zal verhogen maar dat de werkingskosten die bij ons weggehaald worden naar andere bio-projecten zouden gaan." De sectororganisatie vindt het ook jammer dat de minister het doet lijken alsof de steun aan BioForum Vlaanderen de afgelopen jaren geen steun voor bio-boeren en biologische ondernemers was.

Lieve Vercauteren: "Wij hebben het geld dat we de afgelopen jaren gekregen hebben wel degelijk gebruikt om de hele bio-sector te ondersteunen en informatie, vorming en netwerking aan te bieden. We gebruikten de middelen om te doen wat de sector van ons vroeg."

Concreet verwachtte de sector van BioForum Vlaanderen naast sectorwerking ook beleidsbeïnvloeding, de consument informeren over bio, bio in de pers brengen, inzetten op duurzaamheid en het maatschappelijk debat over landbouw en voeding mee voeren. "BioForum Vlaanderen slaagt er in om met beperkte middelen veel te realiseren."

Verschil tussen VLAM en BioForum

Tot slot geeft de minister aan dat BioForum Vlaanderen op het vlak van bewustmaking en communicatie vaak dubbel werk levert met het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) en dat zij die dubbele financiering wil vermijden.

"Die bewering klopt niet: er is een groot verschil tussen de opdracht van VLAM en die van BioForum Vlaanderen. VLAM moet de verkoop van bio stimuleren en voert dus in de eerste plaats promotie en marketing rond bio. Dat doen ze aan de hand van vrolijke campagnes over het brede aanbod of de smaak van bio."

Bio Mijn Natuur, de consumentenwebsite van BioForum Vlaanderen, geeft daarentegen in de eerste plaats inhoudelijke informatie over bio en toont consumenten hoe biologisch eten tot stand komt en waar de biologische manier van werken verschilt van de gangbare. Men kan via de Veelgestelde vragen en de productinformatie heel wat kennis vergaren over wat biologische landbouw en voeding precies inhoudt.

"Ook onze perswerking heeft als doel om de juiste inhoudelijke informatie over de biologische wetgeving mee te geven. We zijn voor heel wat media dan ook het eerste kanaal om aan te kloppen als het gaat om inhoudelijke informatie over bio. Vooral na voedselschandalen kloppen journalisten bij ons aan om te kijken hoe het in de bio-landbouw zit."

Op campagne-netwerk Avaaz is een burgerpetitie opgestart met het oog op het behoud van de subsidiegelden voor BioForum Vlaanderen. Klik hier voor meer informatie.

Bron: BioForum Vlaanderen
Publicatiedatum: