Yarrah bezoekt varkenshouderij tijdens Beter Leven-week 2017
Arthur Hartman neemt een kijkje bij de varkens in de modderpoel.
De bezochte biologische varkensboer uit het oosten van het land is 1 van de 85 biologische varkensboeren in Nederland die biologische varkens houden voor 'De Groene Weg'. Het bedrijf heeft 105 moederdieren en totaal circa 1200 varkens. De zeugen leven op de boerderij in groepen. Een moedervarken is gemiddeld drie maanden, drie weken en drie dagen zwanger. Gemiddeld worden na de dracht twaalf biggetjes geboren. Deze mogen na de geboorte hun krulstaart behouden. Op dit bedrijf blijven de biggetjes wel negen weken bij de moeder, meer dan twee keer zo lang als in de gangbare varkenshouderij. Als de biggetjes geboren worden, hebben ze direct de mogelijkheid om samen met de moeder naar buiten te gaan. Varkens gebruiken de buitenruimte als toilet, waardoor het essentieel is dat de dieren de mogelijkheid hebben om naar buiten te kunnen. Binnen in de stal kunnen ze in het stro liggen, dat eveneens biologisch is. De biologische fokzeugen hebben de mogelijkheid tot weidegang, waar ze kunnen wroeten in de aarde en in de modderpoel kunnen baden.
Een varken van 110 kilogram eet gedurende zijn leven zo'n 330 kilogram biologisch voer. De bezochte boer geeft zijn varkens ook vers gemaaid gras van het bedrijf zelf, als onderdeel van de totale voeding. Het gewicht van 110 kilogram wordt in zo'n 7 maanden bereikt, waarna de big naar het slachthuis gaat. In het slachthuis worden de delen van het varken verwerkt die voor humane consumptie geschikt zijn. Het vlees wat hierna nog overblijft en nog een goede nutritionele waarde heeft, wordt door Yarrah in het biologische honden- en kattenvoer verwerkt.
Voor meer informatie: www.yarrah.com
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-06-07 Nieuw: biologische BBQ-pakketten
- 2023-06-07 Studenten en dierenartsen verdiepen zich in biologische diervoeding
- 2023-06-05 Drie jaar undercover in de bio-industrie en vervolgens zelf verdacht van dierenmishandeling
- 2023-05-30 Voor iedere zeug een eigen bungalow
- 2023-05-25 Jersey rundvlees binnenkort ook bij 5 Odin winkels in Amsterdam
- 2023-05-10 Duitsland: Nieuwe veehouderijplannen hebben biologische varkenshouders te weinig te bieden
- 2023-05-10 Onderzoek rond reductie ammoniakemissies in de biologische veehouderij
- 2023-05-04 Mestoverschot? Niet in de biologische sector
- 2023-04-26 Nieuw boek bepleit arbeidsrechten voor dieren
- 2023-04-13 "Overconsumptie van rood vlees resulteert in veel extra gezondheidszorgkosten"
- 2023-03-31 Droge worst van zoetwateroesters
- 2023-03-07 Jersey stieren verkennen nieuwe hellingstal
- 2023-03-03 Bekertje bodem voor bioscoop-bezoekers
- 2023-03-01 Stressvrij slachten belangrijkste principe voor mobiele dodingsunit
- 2023-02-24 Rapport: ongeveer 12 procent veehouderijen heeft keurmerk
- 2023-02-20 Keuze voor biologisch vlees levert de Voedselbank cheque van 1500 euro op
- 2023-02-16 Volledig Duitse biologische varkensvleesketen met succes gelanceerd
- 2023-02-10 AR wil verder groeien in biologisch en neemt productielocatie over
- 2023-02-01 Nieuwe financieringsronde Beter Boeren
- 2023-01-30 Ketenkennisdialoog 'De smaken van duurzamer varkensvlees': 1 februari