Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Voornamelijk slager, bakker en groenteboer

Ambacht verdwijnt langzaam uit straatbeeld

Het aantal bakkers, slagers en groenteboeren is in de afgelopen 10 jaar flink afgenomen. Het aantal verkooppunten van voedingsmiddelen, zonder supermarkten exclusief supermarkten, in 10 jaar tijd met 7% gedaald. In dezelfde tijd nam het aantal supermarkten juist met 6% toe: van 4.407 op 1 januari 2007 naar 4.674 op 1 oktober 2017. Dat blijkt uit onderzoek van Locatus naar het aantal verkooppunten van winkels in voedingsmiddelen. 

Grootste verliezers van deze groei zijn slagers. Daarvan nam het aantal winkels met 730 vestigingen. Er zijn daarnaast 510 minder groente- en fruitwinkels en het aantal bakkerszaken nam met 450 af. Dit zijn vooral zelfstandige ondernemers. De afname van het aantal bakkers, slagers en, in mindere mate, groente- en fruitzaken ging ten koste van de zelfstandige ondernemer. Dit is terug te zien in de toename van de filialiseringsgraad van deze branches. In 2007 was 25% van de slagers was aangesloten bij een keten en inmiddels is dat 39%.

In het onderzoek werd geen onderscheid gemaakt tussen biologisch en gangbaar.

Bron: Locatus
Publicatiedatum: