Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bionext-directeur wel optimistisch over toekomst

"Speciaalzaken leveren dit jaar in, verdere ontwikkeling nodig"

Tholen - De groei van de bio-omzet in supermarkten ging in 2016 niet ten koste van de speciaalzaken. Uit het Trendrapport van Bionext over 2016 (gisteren gepubliceerd) blijkt dat de speciaalzaken hun bio-omzet met 336 miljoen euro op nagenoeg hetzelfde niveau hebben kunnen houden als in 2015. Bionext-directeur Bavo van den Idsert erkent dat dit waarschijnlijk voor 2017 niet het geval zal zijn, maar mede gezien de ontwikkelingen in de landen om ons heen is hij wel positief gestemd over de toekomst. "De geluiden voor dit jaar zijn wel wat minder positief. De bio-winkels hebben het in het voorjaar van 2017 echt moeilijk gehad. Ik hoor wel geluiden dat het nu bijtrekt, maar het lijkt er op dat de speciaalzaken dit jaar echt een stukje zullen moeten inleveren."

Bavo is van mening dat men in de speciaalzaak de focus moet verleggen. "Deze negatieve tendens vraagt duidelijk om verdere ontwikkeling van het specialisme binnen dit kanaal. Er komt een moment dat alleen het aanbieden van bio-producten onvoldoende is. Ook komen er allerlei andere factoren bij kijken. De opkomst van de digitale mogelijkheden, bezorging en dergelijke, dit zijn allemaal factoren om rekening mee te houden. Er breken sowieso dus spannende tijden aan in de retail."

De Bionext-directeur ziet Duitsland nog altijd als voorbeeldland. "Ook daar zag je, net als nu in Nederland, dat er binnen biologisch een differentiatie komt op kwaliteit. Je krijgt verschillende winkelvormen, in Duitsland is dat verschil tussen echt bio-bio en discount-bio heel duidelijk. En er komt aandacht voor verdere ontwikkeling van biologisch en eerlijke ketens. Het is verstandig om te focussen op aspecten die binnen de principes van biologisch vallen, maar niet in de wetgeving staan. Op het aanjagen daarvan richt EKO-keurmerk zich in Nederland. Ik denk namelijk dat het moment in de markt aangebroken is om hier serieus mee aan de slag te gaan."

Hij verwacht ook dat de discounters zich de komende jaren nog meer op biologisch zullen gaan richten. "Daarmee wordt het complexer, maar als een markt groeit ontstaat er altijd differentiatie. Dat is nu eenmaal niet anders."

Foodservicekanaal

Het foodservicekanaal groeit met een percentage van 14% nog sterker dan de supermarkten (12,2%). Toch is Bavo nog niet onder de indruk van deze cijfers, ook omdat het marktaandeel van biologisch in het foodservicekanaal met ruim 1% al jaren achter blijft bij de supermarkten (3,3%). "Als je het mij vraagt zou de omzet in het foodservicekanaal eigenlijk in een jaar tijd gewoon moeten verdubbelen. Ook ligt de omzet volgens ons hoger dan we nu rapporteren. Het is heel lastig om in dit kanaal de juiste methodiek voor het meten te bepalen. Misschien is het voor het out-of-home-kanaal een betere optie om de omzet van de horecagroothandels te meten."

Omschakeling krijgt boost

Het aantal boeren in omschakeling naar biologisch is in 2016 sterk gegroeid. Eind 2016 waren 248 boerenbedrijven in omschakeling naar biologisch. Dat is ruim 100 meer dan het aantal in heel 2015. Een gunstige ontwikkeling, beaamt Bavo. "Het aantal omschakelaars valt zeker in positieve zin op. De omschakeling heeft in 2016 duidelijk een boost gekregen. In de Flevopolder gaan er bijvoorbeeld behoorlijke percelen met bio-akkerbouw bijkomen. Dit geeft zeker vertrouwen in de verdere ontwikkeling van de Nederlandse biologische sector."

Kijkend naar de zeer positieve groeicijfers van de landen om ons heen, waaronder Duitsland, Frankrijk en Zweden, is Bavo optimistisch gestemd. "De groei trekt zelfs in het Verenigd Koninkrijk na wat moeilijke jaren duidelijk weer aan. Dat geeft veel vertrouwen dat het biologische verhaal gewoon doorgaat, wat er ook gebeurt en welk kabinet we ook hebben... Overigens ben ik heel positief over de keuze van mevrouw Schouten van de ChristenUnie als minister van het in ere herstelde ministerie van Landbouw en Voeding. Bij ChristenUnie zit duurzaamheid, dierenwelzijn en groene landbouw in het bloed."

Voor meer informatie: van.den.idsert@bionext.nl