Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bescheiden rol voor bio op World Food Day Rdam

Tholen - Van boer tot bord: méér dan een catchy slogan alleen. Want er komt nog onnoemelijk veel bij kijken voordat voeding op je bord terechtkomt. Afgelopen zondag organiseerde Rotterdam Food Cluster in samenwerking met Provincie Zuid-Holland, Rabobank, gemeente Midden-Delfland, LTO Noord, gemeente Lansingerland en Rotterdam Festivals het evenement World Food Day Rdam om voor juist dát vraagstuk meer bewustwording te vragen. Collega Hugo Huijbers toog naar de Maasstad om poolshoogte te nemen van alle noviteiten op het gebied van lokaal geproduceerde voeding.


De stand van LTO (Land- en Tuinbouworganisatie) met uiterst links Jan Willemsens (voorzitter LTO Eiland van Dordrecht) en geheel rechts Jan Varekamp (voorzitter regio Noord Voorne-Putten).

De lokale insteek van het evenement was niet vreemd, gezien het feit dat de organisatie in het leven is geroepen om Rotterdammers en anderen uit de regio bewust te maken van (de voordelen van) lokale voeding. Naast producenten, (online) retailers en horeca zagen ook toeleveranciers en techbedrijven hun kans schoon om het teeltlandschap letterlijk en figuurlijk te vernieuwen. Hoewel een aantal 'recentere' productiemethoden zoals vertical farming en in mindere mate ook aquaponics momenteel vooral nog van experimentele aard zijn (en vooralsnog geen biopredicaat mogen dragen, omdat hierbij niet rechtstreeks op de bodem wordt geteeld), geven beide methoden een goed beeld van wat er op technologisch gebied mogelijk is binnen de sector. 


Matthijs Tak van Bio aan Huis toont een aantal streekproducten uit de omgeving van Hoeksche Waard. Op deze zonovergoten dag was het geen overbodige luxe om de schaduw even op te zoeken. 

Matthijs Tak van Bio aan Huis, een webshop met regionale producten uit de Hoeksche Waard, Voorne Putten en de Goudsewaard merkt op dat steeds meer boeren zich bij zijn webwinkel aansluiten. "De sector is momenteel hard aan het professionaliseren", vertelt hij. 


Rachelle Eerhart en Leendert Wesdorp van Rechtstreex zien een opleving van 'vergeten groenten'.

"Bieten, pastinaak en andere 'vergeten groenten' hoeven nog altijd niet aan populariteit in te boeten", vertelt Rachelle Eerhart van Rechtstreex, de webshop die de consument in staat stelt direct lokale producten in te kopen.


De
Aardappeloogstdag viel dit jaar samen met de World Food Day. Biologische aardappeltelers zijn over het algemeen goed te spreken over het huidige seizoen. De ziektedruk voor phytophtora was relatief laag, in tegenstelling tot het voorgaande seizoen, waardoor de opbrengsten hoger uitvallen. 


De vanille-oogst in Madagaskar verliep het afgelopen jaar desastreus, met torenhoge prijzen tot gevolg. Reden voor Nederlandse telers om zich ook te bekwamen in de teelt van dit bijzonder(e) (kostbare) kruid. Bij de WUR wordt geëxperimenteerd met de vanilleteelt. Wouter Verkerke toont hier de hogedraadteelt. Voor bestuiving van de bloesem wordt gebruikgemaakt van zowel 
getrainde bijen als een 
bestuivingsapparaat. 
De vanillepeulen variëren sterk in omvang. 
De in Bleiswijk geteelde vanille is volgens telers uit Madagaskar de beste ter wereld. Inmiddels hebben vier Nederlandse AGF-bedrijven zich aangesloten bij het consortium The Dutch Vanilla Growers. De vanille is onbespoten, maar daarmee (nog) niet biologisch.


Reinier Donkersloot van Consult2Grow toonde diverse kweekinnovaties, waaronder deze drietraps 'aardbeienflat'. Opvallend is het compacte formaat van 
deze aardbeienplantjes. Toch zijn de opbrengsten in de praktijk vergelijkbaar met 
vollegrondsplanten, vanwege de 
gereguleerde verlichting, irrigatie en temperatuur. Grote belemmering zijn vooralsnog de kosten: 1 m2 verticale teelt kost circa 1500 euro, stukken meer dan traditionele teeltwijzen op de grond. Vertical farming komt vooralsnog niet in aanmerking voor het biolabel. In de Verenigde Staten is de discussie over het wel/niet erkennen van deze teeltwijze voor de biologische sector onlangs weer opgelaaid. 

Bovenstaande foto's zijn gemaakt door Hugo Huijbers.