Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bodemboeren wint internationale Agrofilm-prijs

Afgelopen vrijdag is de documentairefilm Bodemboeren opnieuw internationaal in de prijzen gevallen. In Nitra, 'het Wageningen' van Slowakije, ontving Fransjan de Waard, die de film samen met Joris van der Kamp maakte, op de slotdag van het filmfestival Agrofilm de 'Prize of the President' uit handen van festivalpresident Mario Schrenkel. Agrofilm is het oudste filmfestival van Europa dat de landbouw als thema heeft; dit jaar ontvouwde het zich de afgelopen week al voor de 33e keer, met een programma op verschillende plaatsen in Slowakije, en een totaal van zo'n 130 langere en kortere films uit diverse Europese landen. Ook de hoofdprijs van het festival ging naar een film die de levende bodem als thema heeft: Geoderma.



Vorig jaar won Bodemboeren al de Grand Prix van het Life Sciences Film Festival dat jaarlijks door de Universiteit van Praag en het Tsjechische Landbouwministerie wordt georganiseerd. Agrofilm was het tweede festival waarvoor de makers de film hadden ingezonden, en opnieuw was het raak. De bekroning van Bodemboeren in Slowakije is ook enthousiast ontvangen op de Nederlandse ambassade. Het landbouwdepartement van de Nederlandse vertegenwoordiging, die behalve Slowakije ook Tsjechië en Polen bestrijkt, hecht grote waarde aan het thema van de levende bodem, van organische stof en duurzaam bodembeheer. Zodoende krijgt de film in deze landen hoogstwaarschijnlijk een rol in de agro-programma's die Nederland er met andere partijen ontwikkelt: een eervolle taak om ook hier meer aandacht te kunnen schenken aan de gezondheid van de bodem. 



Van der Kamp en De Waard zijn inmiddels bezig met een nieuwe film, die 'Koolstofboeren' als werktitel heeft. Deze productie is onderdeel van een groter pilottraject dat de ZLTO, Bionext en het Louis Bolk Instituut tot eind 2018 uitvoeren. In de film Koolstofboeren - verwant aan het Engelse 'carbon farming' - zoomen de makers in op het mondiale perspectief dat de landbouwsector van mede-veroorzaker van de klimaatverandering ook een geduchte tegenkracht kan worden. Daarvoor is het nodig dat er niet alleen maar over gepraat wordt, maar voortvarend leren om CO2 uit de atmosfeer 'de bodem in te boeren' en dat dan ook volop te gaan doén. De Amerikaanse boer en schrijver Joel Salatin, gaf hierover vorige week op Aeres Hogeschool in Dronten nog een vlammend gastcollege onder de noemer 'Grazing for Carbon'. 



Bodemboeren is nog steeds te boeken voor vertoning met gesprek, zowel door (professionele) organisaties als spelers uit het algemene publiek. Koolstofboeren zal de komende maanden worden voltooid. Binnenkort is daarvan 'The Making of' online te volgen.
Publicatiedatum: