Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Meest intensieve editie ooit"

Blubber, blijdschap en bio tijdens de Veggie FairTholen – Het regende pijpenstelen, maar daar hadden bezoekers en standhouders van de Veggie Fair het afgelopen weekend geen boodschap aan. Weidevogels waren oprecht in de war: thuisbasis Landgoed de Olmenhorst had zaterdag veel weg van een plas-dras-omgeving. "We zijn echt weggedreven. Maar mijn standhouders zijn niet voor één gat te vangen: sommigen zagen hun verkoop en de attentiewaarde onder bezoekers zelfs juist toenemen. En op zondag stonden we gewoon weer in de volle zon en stroomde het terrein bomvol. Men had niets te klagen over de aanloop", vertelt Christine Burgemeester, directeur van Vegetafel, die de organisatie van dit evenement op zich nam. "Het was de meest intensieve editie ooit."


De hevige regenval deerde maar weinig bezoekers. Op de linkerfoto Christine zelf, verregend en wel. De dame op foto rechts trotseert de regen met open schoeisel.

Volle breedte bediend

Op de Veggie Fair staan de duurzame, biologische en veggie lifestyles centraal. Sinds 2013 vormt Landgoed de Olmenhorst – bekend om zijn biologische appelboomgaard – het decor van de beurs. Net als in voorgaande jaren viel deze editie samen met de appelpluk op het landgoed. Veel groene consumenten snuffelden tijdens het evenement rond naar nieuwe trends en producten. "We hadden de volle breedte te pakken", aldus de organisatrice, die zelf ook op de vloer rondliep.


Toegewijd fotograaf en oceaanbeschermer Dos Winkel aan het woord. Hij is onder meer actief voor Sea First Foundation.

Geslaagde noodgreep

Gemakkelijk ging het allemaal niet. Een deel van de stands werd op donderdag al opgebouwd. Enkele tentdaken bezweken als gevolg van de hevige regenval. Tot overmaat van ramp ontstonden er problemen met de elektriciteit. Ook op de ochtend van de eerste beursdag, toen de overige stands werden opgebouwd, kwam de regen met bakken uit de hemel vallen. Er viel in korte tijd maar liefst 25 millimeter regen, resulterend in grote plassen. De graspercelen waren daardoor zo goed als onbegaanbaar. Daarop werd noodgedwongen uitgeweken naar paden en verhard terrein. Veel kramen werden dichter op elkaar geschoven. "We moesten letterlijk opstapjes maken om niet met de voeten in het water te staan. Ook moesten er tractoren aan te pas komen om bestelbusjes los te trekken uit de zompige ondergrond. Het was dweilen met de kraan open: gemalen uit de omgeving werden aangezet om de omgeving zo droog mogelijk te houden", vervolgt Christine.


Punk Dog won de Vegan Startup Challenge met deze plantaardige hotdog.

Sippen of er iets leuks van maken

Ter illustratie: op woensdag 13 september werd de eerste beursdag van internationale handelsbeurs Potato Europe nog afgelast als gevolg van noodweer. "Dat blijft het risico van een buitenevenement", stelt Christine. "Je kunt erover sippen, maar ook er iets leuks van maken. Dus dat hebben we dan ook gedaan. De stiltedisco kwam te vervallen en de sprekers hielden hun voordracht in het restaurant. We wisten dat we een ruimteprobleem zouden gaan krijgen. Dan moet je keuzes maken. Maar het prettige aan onze jarenlange samenwerking met de Olmenhorst is dat de organisatie oprecht meedenkt en zoekt naar oplossingen. Heel waardevol. Zo stelde het landgoed chefs van het restaurant ter beschikking voor de VegeQ, waar bezoekers konden genieten van een plantaardig barbecuemenu. De Olmenhorst heeft daar echt wat gezelligs van gemaakt."


De VegeQ: plantaardig barbecuemenu.

Aansluiting met bio-bedrijven

Vegetafel zoekt ook voor de komende edities aansluiting met biologische bedrijven. "We kunnen het evenement niet volledig plastic- en palmolievrij of biologisch opzetten, want dan wordt het aanbod wel erg klein. Maar het is veelzeggend en ook hoopvol dat veel duurzame stromingen de aansluiting met elkaar zoeken. Bedrijven als Yarrah en Eco Vegan Shoes gingen hand in hand. Laatstgenoemde is weliswaar niet biologisch, maar behoort met zijn productlijn tot de meest mens-, dier- en milieuvriendelijke ter wereld. Het is een voorbeeld van een ethisch product waarbij de nadruk wordt gelegd op een duurzame delving en verwerking van grondstoffen, die onder mensvriendelijke omstandigheden wordt gemaakt", besluit Christine.


Een drukte van belang op het marktplein.

Bovenstaande foto's zijn gemaakt door Konrad Szymanski.

Voor meer informatie: www.veggiefair.nl