Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Veel meer dan gewoon een opleiding"

Zelfs Warmonderhoffers van het eerste uur naar reünie

Tholen - Oud-Warmonderhoffers uit Nieuw–Zeeland, Schotland, Canada, Zweden, Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland, België, Denemarken en Engeland pakken vliegtuig, trein of auto om terug te gaan naar 'hun Warmonderhof'. Er komen zelfs twee studenten van het eerste uur naar de reünie, zo geeft Anna Veltman aan. "Wilfried Gupin en Siegfried Weinberg behoren tot de eerste zeven leerlingen die in 1947 op het toen nog particuliere BD-schooltje aan de opleiding begon. Siegfried noemt zichzelf een 'pionier-leerling'. Hij is ook één van de sprekers tijdens het officiële gedeelte van het programma."
 
In de 70 jaar van haar bestaan heeft Warmonderhof al bijna 2000 studenten opgeleid tot biologisch-dynamische boer. Anna vertelt dat er al bijna 500 aanmeldingen binnen zijn gekomen. "Het is leuk om te zien dat het meer is dan gewoon een reünie van een schooltje. Bij de aanmelding vragen we wat de school voor de oud-leerling betekend heeft. Daarop krijgen we erg leuke reacties. De een na de ander omschrijft Warmonderhof als 'levensschool'. Ook zeggen ze dat de school richting aan hun leven heeft gegeven en dat het achteraf veel meer voor hen betekend heeft dan ze toen beseften. Warmonderhof is dus veel meer dan gewoon een opleiding en daardoor is de verbinding volgens mij nog zo sterk."
 


Anna benadrukt dat het ontmoeten centraal zal staan tijdens de reünie. "Daarom hebben we maar een paar sprekers uitgenodigd en geen complete conferentie in elkaar gedraaid. Vanaf ongeveer 18:00 uur kunnen de bezoekers op het Foodfestival terecht. Een oud-leerling maakt van onder meer de Warmonderhof-koeien een buffet met Indonesische specialiteiten klaar, een andere oud-Warmonderhoffer heeft een eigen schapenboerderij en zal schapenijs scheppen. Ook komt er een retro-frietkar op het terrein te staan en kan men terecht voor hamburgers, salades, lasagnes en quiches. Rond 20:30 uur zal een grote band beginnen met spelen, waarin ook een oud-leerling van Warmonderhof zit. We proberen het allemaal zoveel mogelijk door en voor Warmonderhoffers te doen."
 

Over Warmonderhof

Aeres Warmonderhof is de enige staats-erkende biologisch-dynamische landbouwopleiding in Europa en trekt daardoor studenten uit veel verschillende landen. Bij biologisch-dynamische landbouw en melkveehouderij staat het gezond omgaan met bodem, plant en dier, en de gesloten kringloop daartussen, op nummer één. De BD-boer boert op een manier die de bodem en de dieren niet uitput, zodat er ook nog een toekomst is voor de generaties na ons.
 

Levensschool

Een biologisch-dynamische boer heeft vaak rechtstreeks contact met de burgers. Van een BD-boer worden daarom sociale, leidinggevende, ondernemende en uitvoerende kwaliteiten gevraagd. In de opleiding is veel aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling van de studenten, in relatie tot de wereld om hen heen, waarbij het antroposofische gedachtegoed de insteek is.
 
De school maakt momenteel een stevige groei door. De voltijdstudenten wonen vier jaar lang op het erf tussen de school en de boerderijen van Warmonderhof. Elke morgen zitten ze in de klas en elke middag werken ze op het land, in de kas of in de stallen. Honderddertig studenten leven vier jaar lang mee met het ritme van de seizoenen, de groei en oogst van de gewassen en met de dieren die dagelijks verzorging nodig hebben. Zo leren ze zich, net als een echte boer, te verbinden met de aarde waarop ze leven en de planten en dieren die ze verzorgen. De deeltijdopleiding richt zich uitsluitend op volwassenen. Dit zijn nog eens honderdzeventig volwassenen die in twee jaar tijd een nieuw carrièreperspectief willen ontwikkelen, die kansen zoeken als medewerker in land- en tuinbouw, stadslandbouw of zorglandbouw, of de uitdaging aangaan in een eigen bedrijf.

Voor meer informatie:

Anna Veltman
Stichting Warmonderhof
Wistentweg 10
8251 PC Dronten
06 15151983
[email protected]
www.warmonderhof.nl