Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vernieuwd winkelconcept The Food Hub

"Afnemer en leverancier staan hier op gelijke voet"

Sinds eind vorig jaar kun je in Leuven voor je biologische aankopen terecht in The Food Hub, vlakbij het station in Kessel-Lo. Maar noem The Food Hub geen gewone bio-winkel: Simon Clissold wil met dit initiatief in de eerste plaats de kleinschalige biologische landbouw ondersteunen.

Australiër Simon Clissold startte zijn winkel uit pure noodzaak. "Ik heb zelf lang biologisch geboerd in het buitenland. Toen ik dankzij de liefde in Leuven belandde, vond ik hier niet de voeding die ik wilde eten. Ik was gewend aan de Zuid-Europese boerenmarkten waar je rechtstreeks van de producent koopt. Daarom besliste ik om zelf iets op poten te zetten."

Zonder ervaring als winkelier koos Simon voor een vernieuwend winkelconcept: "In The Food Hub verkopen we geen producten, maar werken we samen met producenten. Ik kies voor een relatie-economie, waarbij afnemer en leverancier op gelijke voet staan en transparant zijn tegenover elkaar."

Simon heeft meer dan 40 leveranciers, waar hij dus rechtstreeks contacten mee onderhoudt. 99 procent van het aanbod is biologisch gecertificeerd. Bijzonder is dat klanten in de winkel de verhalen van de producenten kunnen lezen. Bovendien staat op ieder prijskaartje precies hoeveel de boer krijgt voor zijn product, hoeveel er naar transport gaat en hoeveel Simon zelf overhoudt. Daarnaast komen producenten een aantal keer per jaar zelf naar de winkelruimte.

Filosofie

In de winkel vind je verschillende producten van kleinschalige Zuid-Europese bioboeren, zoals sinaasappelen en avocado's. The Food Hub is naast winkel ook verdeler en importeur van bioproducten uit onder meer Spanje en Italië. Met zijn groothandel werkt Simon samen met verkooppunten die dezelfde filosofie hanteren. "In de praktijk liggen die vooral in Wallonië en Brussel. In Vlaanderen bestaat er meer koudwatervrees. Heel wat biowinkels zijn geïnteresseerd in ons concept, maar ze vinden het te moeilijk om het zelf te implementeren."

The Food Hub is bewust een kleine coöperatie: "Naast mij zijn nog 2 Belgische bioboeren en een Italiaanse coöperatie lid. Daardoor kunnen we sneller vooruit. Kijk bijvoorbeeld naar een grote consumentencoöperatie als Bees Coop in Brussel. Zij zijn net als wij in 2015 opgericht en kregen zelfs een aantal subsidies, maar toch gaat hun winkel pas in september 2017 definitief open."

Grote hap

Voorlopig bestaat The Food Hub uit één winkel, maar Simon ziet wel dat groei nodig zal zijn: "Door onze rechtstreekse aanpak rijden we nu heel België rond om producten op te halen bij producenten. Die logistiek neemt een hele grote hap uit ons budget - met meer winkels zou dat efficiënter kunnen verlopen."

Toch droomt Simon niet van een keten met tientallen winkels over het hele land. Dat zou immers haaks staan op het idee achter The Food Hub: "Ik wil blijven werken met dezelfde leveranciers, en dat betekent dus dat er een plafond staat op het aantal winkels. Ik vind mijn leveranciers vertrouwen kunnen schenken belangrijker dan er zelf rijk van worden. Ik zou veel liever hebben dat er in andere steden gelijkaardige projecten opgericht worden, waarmee ik dan kan samenwerken. Daar wordt iedereen beter van."

Voor meer informatie: www.thefoodhub.be

Bron: Bio Mijn Natuur
Publicatiedatum: