"Sinds ik in Denemarken woonzaam ben, verbaas ik mezelf erover hoe er met voedselverspilling wordt omgegaan. De meeste supermarkten hebben hele hoge kortingen (tot wel 80%) in de laatste uren van de openingstijd en geven het eten vaak ook gratis weg na sluitingstijd, om het bederf tegen te gaan. Ook wordt er actief advies en voorlichting gegeven aan de klanten.
Op scholen wordt er sinds 2013 zelfs tijd besteed aan lessen tegen voedselverspilling, zodat de ouders van de toekomst al van jongs af aan leren dat voedsel niet vanzelfsprekend is. De kinderen op scholen worden regelmatig eens meegenomen naar telers en boeren, zodat ze kunnen zien waar het voedsel vandaan komt en hoe het wordt geproduceerd. Dit is voor kinderen vaak erg leuk en tevens erg leerzaam.
Tegelijkertijd loopt Denemarken ver voor op het gebied van biologisch voedsel en hebben veel supermarkten al bijna alle productgroepen biologisch. De niet-biologische producten verdwijnen vlot uit de schappen. Dit komt omdat de Deense bevolking dit tegenwoordig al zo goed als eist van een supermarkt. Door alle campagnes over voedselverspilling en biologisch voedsel, nemen Denen geen genoegen meer met niet-biologische producten, ongeacht de prijs. Dit is heel slim aangepakt, door in de marketing alle biologische producten als 'luxe' aan te prijzen.
Hetgeen me nog het meest opviel en verrassend genoeg ook nog werkt, is een nieuwe app genaamd: 'ToGoodToGo'. Met deze app kunnen restaurants en supermarkten etenswaren invoeren, die diezelfde dag of de volgende dag over datum gaan. Gebruikers van de app kunnen met een mobiele betaling van 20 of 40 kronen, naar de supermarkt komen om hun mandje te vullen met alles waar ze belangstelling bij hebben. Hierdoor gaat er vele malen minder eten verloren, en hebben ook de mensen die minder te besteden hebben altijd goed voedsel op tafel, voor minder geld.
Nederland kan hier veel van leren. We gooien nog elke dag tonnen voedsel weg, en die ene banaan die de volgende dag over datum gaat doen we ook geen moeite voor. Dit kan en moet anders, zou je denken. Waarom doen we het niet zoals de Denen het doen? Simpele online voorlichting door supermarkten gedeeld via social media en een app op je telefoon kunnen voor een grote impact zorgen. Alleen in Denemarken is hierdoor tussen 2010 en 2015 de voedselverspilling gedaald met 25%. Een aanzienlijke daling, gezien de minimale investering die hiervoor nodig bleek. En dit daalt ieder jaar meer en meer.
Tegelijkertijd met de voorlichting voor minder voedselverspilling, kozen meer mensen voor biologische producten. Biologische producten triggeren consumenten om beter met het gekochte voedsel om te gaan. Een biologische aardappel, wordt vaak toch als iets specialer gezien, dan een ‘normale’ aardappel. (De luxe trigger) Hierdoor kan een campagne tegen voedselverspilling een win-win situatie opleveren voor de promotie van biologisch voedsel.
Er rest nog maar één ding te zeggen.. Nederland, wanneer word je wakker?"
Door: Jelmer Jetten, Gek van gezond leven en werkzaam bij Trendhim. Wij zijn tegen voedselverspilling op de werkvloer.
Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
- Tweede Kamer: "Ondersteun biologische koplopers in stikstofaanpak"
- Anders Invest Food & Agri fonds participeert in Horizon Natuurvoeding
- "Minder produceren en een beter inkomen, welke boer wil dat nu niet?"
- "Leg biologische producten bij elkaar voor 60% meer omzet"
- Renaat Devreese: "Als mijn weiland beschermd gebied wordt, valt alles in duigen"
Top 5 - afgelopen week
Top 5 - afgelopen maand
- In memoriam: Frans baron van Verschuer
- "We zeiden tegen elkaar: als we dit doen, dan gaan we voor 100% biologisch"
- John Arink gaat discussie aan met Henk Bleker bij Humberto op RTL4
- Patty Brard weggestuurd van bio-boerderij op Ibiza
- Ronald van Marlen spreekt Rabobank-aandeelhouders aan op verantwoordelijkheid voor 'landbouwpuinhoop'
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-06-29 Juni was warm, zonnig én nat
- 2022-06-29 Wie zoekt er mee naar de Samoerai sluipwesp?
- 2022-06-24 "In één oogopslag duidelijk hoe ver de initiatieven zijn gevorderd met natuurinclusieve landbouw"
- 2022-06-22 Masterscriptie over schimmelstructuren in landbouwsystemen leest als een roman
- 2022-06-20 "De waarde van een extra vogeltje is niet in geld uit te drukken"
- 2022-06-20 Meer gruttokuikens in Groningen na het vangen van steenmarters
- 2022-06-17 "Van gangbaar tot biodynamisch: ieder agrarisch bedrijf kan herstellen met agroforestry"
- 2022-06-15 Zweedse chefkoks maken een kookboek zonder ingrediënten
- 2022-06-14 Boek onthult het verborgen leven van insecten
- 2022-06-09 Kennis over microplastics in de bodem schiet nog tekort
- 2022-06-09 Europees biologisch keurmerk voor Bio-bos van bloomon
- 2022-06-02 Natuurmonumenten waarschuwt: watercrisis lijkt onvermijdelijk
- 2022-06-02 Carbon Farming bij koolstofboerin Pipie Smits van Oyen
- 2022-05-23 Boeren tellen vlinders voor beter inzicht in biodiversiteit
- 2022-05-23 Voor derde jaar op rij innovatiefonds voor biodiversiteit geopend
- 2022-05-18 Gemak staat voorop met veelzijdige zadenpakketten
- 2022-05-09 Nieuwe productielocatie voor MediGran
- 2022-05-09 160 soorten planten in biologische kwekerij
- 2022-05-03 Universiteit Utrecht en National Geographic Society brengen wereldwijde zoetwatervoorraad in kaart
- 2022-04-26 Nationale Bijentelling: veel wilde bestuivers, minder honingbijen