Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Sturen op kruidenrijk grasland verhoogt opbrengst

Onderzoekers van het Louis Bolk Instituut breken een lans voor diversiteit in het grasland. Niet alleen zorgen kruiden voor een kwalitatief rijkere grasoogst, ook de opbrengst van kruidenrijk grasland is stabieler, bijvoorbeeld bij droogte. De kruiden zorgen namelijk voor extra opbouw van organische stof, wortelen dieper dan gras en kunnen daarmee goed tegen droogte, een belangrijk gegeven bij de huidige klimaatverandering. Daarnaast dragen ze bij aan diergezondheid: ze hebben namelijk licht-medicinale effecten op bijvoorbeeld wormbesmettingen. Een kruidenrijke wei trekt daarnaast veel insecten aan en biedt een aantrekkelijke habitat voor weidevogels en hun kuikens.

Productief grasland

De belangrijkste kruiden voor een productief grasland zijn cichorei, smalle weegbree, rolklaver, rode en witte klaver, rolklaver, erparcette, luzerne, karwij, paardenbloem, duizendblad en soms pimpernel en wilde peen. "Hoe je kruiden in het grasland krijgt, hebben we inmiddels redelijk in de vingers. Maar hoe je ze in het grasland houdt, daar is echt vervolgonderzoek voor nodig", vertelt Jan-Paul Wagenaar, een van de auteurs van de publicatie 'Van gepeperd naar gekruid grasland: functionaliteit van kruiden in grasland'.

Biovelddag 2017

Voorafgaand aan de Biovelddag 2017 in Lelystad geeft Jan-Paul Wagenaar, senior onderzoeker Diergezondheid, een presentatie over kruidenrijk grasland voor veehouders op het symposium van Agrifirm (woensdag 21 juni, 10.30 uur Elandweg Lelystad). In de middag is de brochure gratis op te halen bij de stand van het Louis Bolk Instituut op de Broekemahoeve.

Voor meer informatie: www.louisbolk.org
Publicatiedatum: