Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tradin Organic en Eosta nemen plaats in bestuur

Europese biologische handels- en verwerkingsorganisatie OPTA opgericht

Woensdag 7 juni is in Milaan de OPTA opgericht, de Organic Processing and Trade Association. Het is de eerste Europese vereniging voor biologische handelsbedrijven en verwerkers. "Het doel van de vereniging is om de ontwikkeling van biologische voeding en landbouw in Europa verder te brengen in nauwe samenwerking met onze klanten, telers en andere partners in de keten", zegt Volkert Engelsman, algemeen directeur van Eosta en één van de nieuwe bestuursleden.

Volgens Volkert heeft de nieuwe vereniging een belangrijke maatschappelijke taak. "Het biologische voedsel- en landbouwsysteem met zijn sterke waardesysteem is het best toegerust om de transitie naar een duurzamer voedselsysteem te leiden. Het huidige systeem van voedselproductie, dat drijft op het externaliseren van kosten, is een doodlopende straat. De OPTA zal de duurzame innovatie en kwaliteitsontwikkeling van biologische producten stimuleren, gebaseerd op de principes van de biologische beweging: ecologie, gezondheid, zorg en billijkheid. We hebben een krachtige keten nodig met actieve verwerkers en handelsbedrijven om te bouwen aan een toekomstbestendig voedsel- en landbouwsysteem in Europa."


De oprichtingsvergadering, met onder meer vanuit Nederland: Gerard Versteegh en Karst Kooistra van Tradin Organic, Volkert Engelsman (Eosta), Bavo van den Idsert (Bionext), Jan Groen en Ronald van Marlen.

Het bestuur van OPTA bestaat uit vijf leden, afkomstig uit vier Europese landen. Nederland is sterk vertegenwoordigd met zes van de vijftien oprichtende leden. Naast Eosta zit ook het Nederlandse Tradin Organic in het bestuur. Karst Kooistra, Sourcing Development Director bij Tradin Organic reageert als volgt op de oprichting van de OPTA: "Het doel van deze nieuwe organisatie OPTA is het verder ondersteunen van de biologische voedsel- en landbouwsector, in nauwe samenwerking met onze klanten, biologische boeren en de andere onderdelen van de
biologische keten. Via haar lidmaatschap en plek in het bestuur probeert Tradin hiermee als handelsbedrijf bij te dragen aan het borgen van de toekomst van de biologische sector."

Eén van de doelen van OPTA is om de biologische sector als een belangrijke economische speler in beeld te brengen bij de politici in Brussel. De nieuwe organisatie zal nauw samenwerken met bestaande nationale en Europese lobbyorganisaties. Er zal ook worden samengewerkt met de IFOAM EU Group. De Europese tak van de internationale biologische koepelvereniging IFOAM.

De oprichtende leden van OPTA

Het bestuur bestaat uit: The Organic Factory (Italië), Eosta BV (Nederland), SIA Aloja Starkelsen (Letland), Tradin Organic Agriculture B.V. (Nederland) en Hipp (Duitsland).

De overige oprichtende leden zijn: DO-IT BV (Nederland), Aboca S.p.a. Società Agricola (Italië), De Groene Weg/Vion (Nederland), Freiland Puten Fahrenzhausen (Duitsland), Green Organics (Nederland), Grupo Fileni (Italië), La Sanfermese Spa (Italië), L.D.C. (Frankrijk), Ulrich Walter GmbH (Duitsland), Toppas (Nederland).
Publicatiedatum: