Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Velt-ecotuindagen trekken 40.000 bezoekers

Afgelopen weekend zetten zo'n 200 tuinen hun poorten wagenwijd open. Eigenaars toonden hoe zij hun tuin beheren zonder gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken. "En dat slaat blijkbaar aan", zegt Barbara Creemers van Velt, "want met 40.000 bezoekers was deze editie van de ecotuindagen een top-editie."

Binnenkort mag je in Vlaanderen geen glyfosaat meer gebruiken en in heel België geen chemische onkruidverdelgers meer kopen. "Dat stelt heel wat mensen voor een uitdaging, want vaak weten ze niet hoe ze hun oprit, terras of tuin dan wel onkruidvrij kunnen houden", zegt Creemers. "Met onze Velt-ecotuindagen wilden we tonen hoe pesticidevrij tuinieren in z'n werk gaat. Je kunt met je vragen rechtstreeks terecht bij een ervaringsdeskundige. Hij neemt je mee in zijn tuin en laat je letterlijk en figuurlijk proeven van hoe heerlijk ecologisch tuinieren kan zijn."

"Opvallend is dat het aantal permacultuurtuinen die open staan jaar na jaar stijgt", licht Barbara Creemers nog toe. "En uit de bezoekersaantallen blijkt dat die tuinen ook erg goed bezocht zijn. De focus lag dit jaar trouwens op onkruid. Niet alleen de bestrijding ervan, ook de andere kijk erop. In een ecologische tuin heeft elke plant z'n plaats en kies je er bijvoorbeeld ook voor om een aantal brandnetels te laten staan. Die zijn immers niet alleen lekker en voedzaam om in de keuken te gebruiken, maar ook nog eens goed als waardplant voor heel wat vlinders."

Met 40.000 bezoekers was dit een goedbezochte editie. "Daar zal het mooie en toch niet te warme weer zeker voor iets tussen zitten. Maar met 9.000 bezoekers méér dan in 2016 mogen we toch ook wel van een trend beginnen spreken."

Voor meer informatie:
www.ecotuindagen.nu
www.2020pesticidevrij.nu
www.velt.nu
Publicatiedatum: