Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Openluchtproeven onkruidbeheersing in biologische fruitteelt

In het kader van het CCBT Project 'Onkruidbeheersing in de biologische kleinfruitsector' zijn vorig jaar op een biologisch kleinfruitbedrijf en in het Proefcentrum Pamel verschillende proeven aangelegd.



Vorig jaar is een proef on-farm aangelegd met zomerframbozen in beschermde teelt. Dit is een teelt die voor uitdagingen zorgt wat betreft de onkruidbeheersing door het gebruik van een tunnel en door de opkweek van frambozenscheuten die nodig zijn voor toekomstige productie. De volgende beheersingsmethodes werden vergeleken met een onbehandeld stuk perceel: stro, antiworteldoek en compost. Naast het vergelijken van deze methodes, is ook gekeken naar bijhorende materiaal- en arbeidskosten. Daarnaast is gekeken naar het productiepotentieel voor 2017. Voorlopig lijkt afdekken met compost er als goedkoopste methode uit te komen, maar niet qua efficiëntie in de beheersing van onkruid. Het gebruik van antiworteldoek geeft de beste resultaten; ook bij de deelnemers aan het proefveldbezoek blijkt deze aanpak de voorkeur te genieten. Om hierover meer gefundeerde conclusies te kunnen trekken, wordt het project in 2017 verder opgevolgd.

Proef in openlucht

In het voorjaar van 2017 wordt een proef aangelegd op een tweede kleinfruitbedrijf waar frambozen in openlucht worden geteeld. Als beheersingsmethodes werden volgende objecten gekozen na overleg met de sector: tijdelijke antiworteldoek (vanaf plantdatum tot na de pluk), compost, een bodembedekker, plagsel en mechanische beheersing. Ook tijdens deze proeven zal de materiaal- en arbeidskost en het productiepotentieel opgevolgd worden.

In dit onkruidproject wordt er sinds 2016 een oriënterende proef rond pluimvee in Pamel uitgevoerd. Daaruit komt voorlopig naar voor dat de Isa Brown leghen een goede onkruidbeheerser kan zijn in een kleinfruitperceel vergeleken met Europese kwartels en manenganzen. Als vervolg op deze proef wordt er – na overleg met de sector – in 2017 gekozen voor vleeskippen en zal er nagegaan worden wat de ideale periode voor omweiden van de kippen is in functie van het aantal kippen op het perceel.

Onkruidproblematiek in kaart

In 2016 is op een aantal bedrijven de onkruidproblematiek in kaart gebracht. Momenteel staat in de top 3 de kruipende boterbloem, echte kamille en gewone paardenbloem. Tezelfdertijd zijn problemen met woelmuizen (en aanverwanten) in de verschillende teeltsystemen geinventariseerd. De resultaten hiervan worden meegedeeld aan de sector in het kader van het laatste luik van het project.

Op het Proefcentrum Pamel zal in 2017 ook het effect van beheersingsmethodes op verschillende hardnekkige onkruiden vergeleken worden. Als mogelijke methodes zullen we op vraag van de sector meerdere soorten afdekking, mechanische beheersing en thermische beheersing vergelijken.

In het laatste luik van het project wordt enerzijds gewerkt rond het kenbaar maken van de meest voorkomende hardnekkige onkruiden in bepaalde teelten, anderzijds worden mogelijke beheersingstechnieken met voor- en nadelen (zoals woelmuizen) meegegeven. Er zullen infofiches verspreid worden onder telers waarin deze informatie wordt gebundeld.

Bron: CCBT (via BioKennis.org)
Publicatiedatum: