"Bio-verordening moet realiseerbaar blijven, trek aan de noodrem"

"De nieuwe bio-verordening van de EU is met de nu voorgelegde voorstellen niet realiseerbaar", bekritiseert Felix Prinz zu Löwenstein, voorzitter van de 'Bund Ökologische Lebensmittelwirtschaft' (BÖLW), de actuele onderhandelingsstand van de revisie van de Europese bio-verordening. "We zetten ons al jaren in voor verdere verbeteringen van de bio-verordening, bijvoorbeeld bij de bio-controle. Nu ligt er een volledig onuitvoerbaar voorstel klaar, dat alleen maar leidt tot een wirwar van gegevens die afleiden van informatie die voor de bio-controle relevant is. Telers, verwerkers en handelaren, maar ook de overheidsinstanties zullen dit niet kunnen realiseren!"

Tijdens de achttiende triloog op 31 mei mag het daarom niet tot afsluiting van de wetgevingsprocedure komen. "Landbouwminister Schmidt moet in Brussel aan de noodrem trekken. Juist de jurist Schmidt weet dat een functionerend rechtskader er anders uitziet", waarschuwt Felix. "40.000 biologische telers alleen al in Duitsland moeten ergens van op aan kunnen om hoogwaardige, gezonde biologische levensmiddelen te produceren. Hetzelfde geldt voor de vakmensen van de bio-controleposten en de instanties die een effectieve uitvoering van en een effectief toezicht op de bio-controles willen waarborgen. Rechtszekerheid en realiseerbaarheid zijn de minimale eisen aan elke wet – en nog niet eens deze eisen zouden door het huidige ontwerp vervuld worden."

Löwenstein benadrukt aansluitend: "Na meer dan drie jaar van onsuccesvolle onderhandelingen is het nu tijd voor een nieuwe start. De nieuwe start moet op basis van de beproefde geldende bio-verordening gebeuren. Hiervoor heeft minister Schmidt de rugdekking van de deelstaten en de Duitse Bondsdag."

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.