Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

San Marino wil 's werelds eerste volledige bio-staat worden

De Republiek San Marino heeft de ambitie om 's werelds eerste volledige biologische staat te worden, zo liet landbouwminister Augusto Michelotti (op de foto hiernaast) weten tijdens een conferentie in Fiorentino op 19 mei jongstleden. 

"We werken momenteel aan wetten die het mogelijk zullen maken om volledig om te schakelen naar de bioteelt. We hebben het dan over AGF en vee. We zullen telers echter ook op moeten leiden. Het zal geen eenvoudige opgave worden maar wel één waarmee wij ons op internationaal niveau kunnen profileren."

"Hoewel het wellicht eenvoudig lijkt om het land-en tuinbouwareaal van 61 vierkante kilometer en 2.500 hectare aan te passen, zal het moeilijk worden om een keten tot stand te brengen en de producten te vermarkten. De belangrijkste markt zal echter gevormd worden door de grote aantallen toeristen die jaarlijks vertoeven in Monte Titano en Riviera Romagnola. 


Carlo Romeo

"Momenteel wordt voedsel vooral gepromoot door topkoks en kookprogramma's en verse AGF trekt geen kijkers," legt Carlo Romeo, directeur van San Marino RTV, uit.


Aida Selva, voorzitter van Consorzio Terra di San Marino

"Op televisie heeft niemand het over courgettes en artisjokken. Om een groter publiek te bereiken zijn ernieuwe concepten nodig en journalisten die hun vak verstaan. We krijgen met name op televisie teveel doorsnee programma's voorgeschoteld. Het feit dat tuinbouw niet is in de smaak zou vallen, is een cliché."

Het RTV-programma 'Zero Zero Verde' wordt goed bekeken sinds het zes jaar geleden voor het eerst op de buis kwam. Presentatrice Sonia Grassi stelt als het ware een soort beeldenarchief samen van de agrarische sector in de republiek.


Het hoofdkwartier van Consorzio Terra di San Marino

Journalist Roberto Chiesa deed verslag van de conferentie. Na het welkomstwoord door Daniela Giannoni, burgemeeste van Fiorentino en Luca Pelliccioni, voorzitter van Consulta Rsm, Matteo Selleri van Fruit&Company en tevens voorzitter van Agra di San Marino nam Aida Selva, voorzitter van Consorzio Terra di San Marino, het woord. "Zoals Wendell Berry ooit zei 'eating is an argricultural act'. Zo'n 2.500 hectare van de totale oppervlakte van 6.100 hectare worden gebruikt voor de landbouw, wat neerkomt op 40% van het totale land."


Voedingsdeskundige Sandra Matteucci

Voedingsdeskundige Sandra Matteucci hield een lezing getiteld "here today, gone tomorrow" die in het teken stond van culturele veranderingen gebaseerd op informatie van facebook. "Ik ben van mening dat er geen therapeutische voedingsmiddelen bestaan, hoewel sommige producten uiteraard voedingsstoffen bevatten die erg gezond zijn. Dit betekent echter niet dat zij heilzame eigenschappen bezitten." 


Journalist Italo Cucci

Journalist Italo Cucci benadrukte dat degenen die de voedseldiscussie op gang houden, zelf op zijn minst representatief voor de dag zouden moeten komen, waarmee hij hintte op een aantal zwaarlijvige presentatoren die goede eetgewoonten aanprijzen. 

"De sportwereld levert tegenstrijdige informatie met betrekking tot eetgewoonten. Ik kan me herinneren dat één het Zone Dieet lanceerde. Ik weet niet of u begrijpt waar ik heen wil maar door de jaren heen heb ik veel ideeën de revue zien passeren die totaal nergens op sloegen."

"Voetballers van Inter die getraind worden door Helenio Herrera kregen bijvoorbeeld ooit sachets uitgereikt die zij na de maaltijd moesten nuttigen. Laten we ook niet vergeten wat er in Fiorentino gebeurde ten tijde van Mazzone. De rechtszaken voor de sterfgevallen lopen nog steeds. Het team van Bologna paste de zogenaamde 'peterselie therapie' toe en Zeman schreef zijn team een aardappeldieet voor, jammer dat ze desondanks nooit in de prijzen vielen."

"Ieder voetbalelftal heeft zijn eigen diëtist. Ik denk echter dat er geen universele voedingsvoorschrift voor sporters bestaat," aldus Cucci.

Voor meer informatie:
Consorzio Terra di San Marino
Via Strada Montecchio 11,
47890 Repubblica di San Marino
Tel.: +378 0549 902617
[email protected]
www.terradisanmarino.com
Publicatiedatum: