Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Voedselvernieuwersfeest brengt voedseltransitie dichterbij

Op 11 mei vond bij Koppert Cress in Monster het Voedselvernieuwersfeest plaats.
Deelnemers, waaronder agrariërs, voedselmakers en beleidsmakers konden een kijkje nemen in de rijk gevulde keuken van het voedselinnovatienetwerk van de Zuid-Hollandse Voedselfamilies.


 

Voedseltransitie op gang met voedselcommissaris

Het Voedselvernieuwersfeest draagt bij aan de voedseltransitie die in Zuid-Holland op gang aan het komen is. "We hebben allen baat bij gezond voedsel en een gezonde leefomgeving. Dus de stad moet heel goed de klant zijn van het platteland. Dat helpt je omgeving, het landschap, het helpt je ook jezelf te voeden", aldus Han Weber, als gedeputeerde van de provincie en enthousiast ambassadeur van de Voedselfamilies en duurzame landbouw. Aan het einde van de dag werd de programmaraad van de Voedselfamilies officieel voorgesteld, en het in een deelsessie bedachte profiel van de Voedselcommissaris werd gepresenteerd: "De voedselcommissaris wordt geen politicus en ook geen ambtenaar, maar een boegbeeld van een maatschappelijke beweging. De voedselfamilies gaan deze persoon benoemen en in het zadel helpen als autoriteit in de Zuid Hollandse voedseltransitie." De programmaraad bood aan gedeputeerde Han Weber het rapport 'Eten maken waar je blij van wordt' aan met de ambities en doorbraakprojecten van de Voedselfamilies.
 

Koploperslunch

Onder het genot van een Zuid-Hollands menu, verzorgd door Bas Cloo van Dutch Cuisine pitchten 19 pioniers tijdens de Koplopersluch hun ideeën en plannen aan de andere aanwezige pioniers en aan statenleden en beleidsmakers. Zo willen Herman Poos van Koppert Cress en Luite Snijder van HAS Hogeschool de stad Rotterdam gezond maken door meer verse groente aan te bieden. Te beginnen in zorginstellingen. "Juist patiënten hebben recht op verse en gezonde groente, want dat is de toegang tot een natuurlijke apotheek", aldus Herman Poos. Een van de andere pitches kwam van de Vleesmeesters; zes jonge melkveehouders, die onlangs zijn begonnen met verkoop van vlees uit Midden-Delfland. Zij willen melkveevlees populairder maken, en dat moet niet moeilijk zijn: Het is namelijk diervriendelijk, behandeld met liefde en passie en veel weidegang. Hoge kwaliteit, met een bijzondere verhouding tussen vet en spier.
 

Proeftuinen en deelsessie

Deelnemers aan het Voedselvernieuwersfeest konden kennismaken met de verschillende proeftuinen, inspiratie opdoen en samenwerkingen aangaan. Wie een vraag had voor een boer, kon deze stellen tijdens het boerenspreekuur. Ook waren er speeddates met politici. Aan de Tafel Stiekem zijn dingen besproken die eigenlijk (nog) niet mogen of kunnen. En in de Selfie-hoek konden de gemaakte afspraken en plannen direct vastgelegd worden. Deelnemers vertelden aan het einde van de dag dat ze aangenaam verrast waren door de bijzondere open sfeer, en de bereidheid tot samenwerking en focus op duurzaam resultaat.
 
Voor meer informatie: www.voedselfamilies.nl 
Publicatiedatum: