Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pieter de Keijzer, Nature & More:

"Sinaasappelprobleem Zuid-Afrika gaat voor schaarste zorgen"

Pieter de Keijzer, productmanager citrus bij Nature & More/Eosta, voorspelt dat er in juli schaarste zal heersen aan biologische sinaasappels. De Navels uit de Oostkaap van Zuid-Afrika worden geplaagd door een geheimzinnige kwaal, terwijl de telers in de Noordkaap begin april zijn geteisterd door hagel. Naar verwachting zal de sinaasappeloogst 40% tot 50% lager uitvallen dan gewoonlijk. Zuid-Afrika is de grootste overzeese leverancier van sinaasappels aan Europa.

Pieter de Keijzer heeft het half april zelf gezien, toen hij zijn telers in de vallei van de Sundays River in de Oostkaap bezocht. "Een groot deel van de sinaasappels is van de boom gevallen en de schil splijt open. Het ziet eruit of de vruchten gewoon uit hun vel barsten. De oorzaak is nog onbekend. Onze teler Blackie Swart heeft het in zijn lange carrière als teler nog nooit gezien."

Onderzoek

Inmiddels zijn er onderzoekers van het Zuid-Afrikaanse Citrus Research Institute gekomen om de oorzaak te onderzoeken. Men vermoedt dat het probleem te maken heeft met temperatuurswisselingen tijdens de vruchtzetting. Een klimaatprobleem dus. Het probleem heerst bij alle telers in de Oostkaap, zowel biologisch als conventioneel. Mandarijnen hebben er ook last van, de citroenen en latere soorten sinaasappels zoals de Valencia niet.

Vervanging uit Chili

De sinaasappels uit de Noordkaap kunnen het ontstane gat niet opvullen. Daar is namelijk in de eerste week van april hagel gevallen, die veel vruchten heeft aangetast. De Keijzer wijkt daarom uit naar Chili, waar hij al enkele jaren samenwerkt met twee leveranciers van biologische citrus, Daniel en Fabian (code 255 op de website van Nature & More). "Vorig jaar hebben we een test met enkele containers gedaan. Dat was uitstekende kwaliteit, dus we schalen dit jaar op."

Aanbod blijft beperkt

De sinaasappels uit Chili zijn Fukumoto Navels, dieporanje en van uitstekende kwaliteit, aldus De Keijzer. Het aanbod zal echter beperkt blijven, waarschuwt hij. "We hebben geluk gehad dat we goede contacten hebben met de Chileense telers, daardoor konden we snel schakelen. Maar het verlies in Zuid-Afrika is te groot."

Citroen

Voor citroenen verwacht de citrusexpert geen problemen. "De aanvoer ziet er goed uit. De Europese markt is weer open voor Zuid-Afrika en we zullen ook weer goede citroenen van onze Chileense telers kunnen leveren. De vraag naar biologische citroenen stijgt hard, maar we verwachten dat we onze klanten dit jaar goed kunnen bedienen."

Voor meer informatie: www.natureandmore.com
Publicatiedatum: