Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tijdens 10de BIJendiner

Partnership tussen Dutch Flower Group en Honey Highway

Het gonsde in Op Hodenpijl afgelopen 29 maart. Op de 10de editie van het Bijendiner schoven ruim 100 gasten aan tafel in het restaurant van Op Hodenpijl in Schipluiden.
De avond, met als thema 'Het Nationaal Bijengezondheid Actieprogramma gaat iedere burger aan', heeft een partnership tussen Dutch Flower Group en Honey Highway opgeleverd.Het programma van het 10e Bijendiner ging van start met een rondleiding over de Levende Buitenplaats Op Hodenpijl, langs de bijenvolken, moestuin, koeien, varkens, 200 kippen, kiemkas, appel- en notenbomen. Daarna volgde er het diner en een avondprogramma met sprekers en een paneldiscussie. Na de overheden en grote bedrijven (ProRail) die hun grond beschikbaar stellen voor het inzaaien van streekeigen bloemzaden, spreekt Honey Highway nu ook bedrijven in de regio aan.

Landeigenaren, directeuren, ondernemers, lokale service-organisaties, natuurorganisaties en al het overige publiek in de kerk van Op Hodenpijl, werd gevraagd wie ondersteuning wil bieden aan het initiatief als supporter, door bijvoorbeeld een stuk grond beschikbaar te stellen voor Honey Highway om in te zaaien.

Deborah Post bracht als eerste spreker van de avond haar boodschap over door middel van een nieuwe video over Honey Highway. Zij introduceerde hiermee de term 'bijenenergie'; in haar optiek een nieuw duurzaam thema naast de bekende wind en zonne-energie. Spreker Ted van den Berg (Directeur Triodos Bank Nederland) maakte daarna de vergelijking tussen Honey Highway en het succesvolle SEKEM project in Egypte. In dit project wordt groenten geteeld in een gebied dat ooit woestijn was. Henk Wansink van biodynamisch landbouwbedrijf de Meander vertelde aansluitend op een inspirerende manier hoe de landbouw nog steeds allesbepalend is voor de mens.

Gespreksleider Felix Rottenberg daagde daarna Roald Lapperre (Directeur Ministerie van Infrastructuur en Milieu) Hans Middendorp (Hoogheemraad Delfland) en Donald Broekhuizen (projectleider A4, N211 van Provincie Zuid-Holland) in een paneldiscussie uit om gedetailleerd hun samenwerking met Honey Highway toe te lichten. Alle drie de heren gaven toe dat het initiatief Honey Highway hun ogen heeft geopend. Unaniem benoemden zij Honey Highway als innovatief, alsmede een initiatief dat mensen weer in contact brengt met hun omgeving.
 
Honey Highway is een initiatief waarbij de bermen van Rijkswegen, Provinciale wegen, stroken langs spoorrails en waterdijken ingezaaid worden met Honey Highway zadenmix: een meerjarig streekeigen wilde bloemenzaad afgestemd op de grondsoort, zodat er een natuurlijk evenwicht ontstaat. Hierbij is het belangrijk dat er voor een zolang mogelijke periode stuifmeel en nectar te verzamelen is voor bijen, zodat goed overwinteren mogelijk is. Dit heeft als doel inheemse wilde bijen en Nederlandse honingbijen in Nederland te behouden.
 
Voor meer informatie: www.honeyhighway.nl
Publicatiedatum: