KAVB brengt teeltmaatregelen voor duurzame bloembollen in kaart

De Koninklijke Algemene Vereniging voor Bloembollencultuur (KAVB) heeft op haar website een overzicht geplaatst met de belangrijkste biologische teeltmaatregelen. Het artikel op site bestaat uit algemene informatie met links naar de meest relevante onderzoeken. Het overzicht is niet alleen interessant voor biologische telers, maar alle telers kunnen er gebruik van maken om hun teelt verder te verduurzamen.

Het aantal biologische teeltmaatregelen op bloembollenbedrijven neemt steeds verder toe. Maatregelen als inundatie, het gebruik van groenbemesters en het uitvoeren van een temperatuurbehandeling zijn steeds vaker gangbare praktijk op bloembollenbedrijven. Het gebruik ervan is niet beperkt tot biologische telers, maar alle bollentelers zetten biologische maatregelen in om hun bloembollen zo goed en zo duurzaam mogelijk te kunnen telen. De KAVB hecht daarom veel waarde aan de samenwerking met de biologische sector.

Biologische projecten en onderzoeken

Veel lopende onderzoeken in de sector hebben betrekking op biologische teeltmaatregelen. Een voorbeeld is het onderzoek naar Controlled Atmosphere Temperature Treatment (CATT), waarbij plagen worden afgedood met behulp van hete lucht en CO2. Een andere voorbeeld is 'Het Nieuwe Verwerken', waarbij met visiontechnieken wordt gewerkt om zieke bloembollen in een zo vroeg mogelijk stadium op te sporen. Beide onderzoeken worden met financiering van de KAVB uitgevoerd onder de vlag van de 'Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen'.

Verdubbeling areaal

Al sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw besteedt de bloembollensector veel aandacht aan duurzaamheid. De eerste stappen naar een biologische bloembollenteelt werden begin jaren negentig gezet met onderzoek naar biologische bedrijfssystemen op de proefbedrijven ‘De Zuid’ en ‘De Noord’. De inspanningen van telers hebben in de laatste vijf jaar geleid tot een verdubbeling van het areaal biologische bloembollen tot ongeveer 30 hectare. 

Bron: BioKennis / KAVB

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.