Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Logo’s en keurmerken in Denemarken

"“IJzersterk Deens bio-label voor Denen herkenbaarder dan Europees keurmerk"

Tholen – "Er is bijna geen Deen die onbekend is met biologisch”, vertelt Carmen Calverley van het Deense ministerie voor Voeding en Leefomgeving. "En daar is het ijzersterke Deense bio-label met het rode Ø-logo grotendeels verantwoordelijk voor." Het label is al sinds 1989 in gebruik. Vrijwel elke Deen (tegen de 100%) herkent het Deense bio-label. En dat is aanzienlijk meer dan de 57% die weet dat het logo met het karakteristieke groene blad het Europese bio-label vertegenwoordigt, dat elders op het continent juist steeds meer in zwang raakt.

Organic Cuisine Logo

Een ander label waar je in Denemarken niet omheen kunt is het 'Organic Cuisine Logo'. Het in 2009 geïntroduceerde logo is vergelijkbaar met het Nederlandse EKO-keurmerk Horeca en beoordeelt restaurants en/of cateringbedrijven op hun inkoopbeleid. Met verschillende certificaten – brons, zilver en goud – is in één oogopslag te zien wat het inkooppercentage biologische producten is in verhouding tot de totale inkoop.

The Kitchen Project

Een typisch Deense vinding is 'The Kitchen Project'. Met deze beleidsmaatregel wil de Deense overheid foodservice zoveel mogelijk omvormen naar biologisch. Het project stelt zichzelf ten doel keukens en kantines binnen bedrijven en publieke instellingen voor ten minste 60 procent aan biologische ingrediënten te laten gebruiken. "Om in aanmerking te komen voor subsidie dienen cateraars hun grondstoffen zoveel mogelijk zelf verwerken", licht Carmen toe.

Good and Health Meals

Op 3 april is er een nieuw label bijgekomen: het 'Good and Health Meals'-label. Het label kent raakvlakken met The Kitchen Project, daar het zich richt op kantines in scholen, kinderdagverblijven en werkplaatsen, maar legt zich vervolgens toe op voedingsadvies. Het label biedt richtsnoeren voor de bereiding van dagelijkse gezonde maaltijden.

Keyhole Label for Food & Whole Grains Logo

Twee andere keurmerken – het 'Keyhole Label for Food' en het 'Whole Grains Logo' – nemen de nutritionele samenstelling van het basisproduct als uitgangspunt. Het eerste label verbiedt kunstmatige zoetstoffen en begrenst onder meer het gebruik van zout en verzadigde (trans)vetten. Het Whole Grains Logo hanteert een minimum percentage volkoren om het label bij producten als knäckebröd te mogen dragen.

Animal Welfare Logo

In de varkenshouderij wordt eveneens gebruik gemaakt van het 'Animal Welfare Logo'. Dit label lijkt sterk op het Beter Leven-keurmerk dat in Nederland wordt gevoerd. In plaats van sterren gebruikt het Animal Welfare Logo één tot drie hartjes om het dierenwelzijn bij de vleesproductie te beoordelen. Om in aanmerking te komen voor ten minste één hartje, dienen zeugen zich vrijelijk voort te kunnen bewegen, mogen de varkensstaarten niet gecoupeerd worden en moet er voor de varkens voldoende stro voorhanden zijn om in te kunnen wroeten.

Voor meer informatie:
Carmen Calverley
+45 72276221
carca@fvst.dk