Evelinne Ramos França, nutritionist bij de Smaakspecialist:

"Ik proef het product al voordat ik het ontwikkeld heb"

Tholen - Bij binnenkomst in het nieuwe pand bij de Smaakspecialist valt de goed gevulde 'New Product Development'-tafel meteen op. De productintroducties volgen elkaar snel op bij het in Bavel gevestigde bedrijf en hierdoor zijn alle medewerkers op de hoogte van de ontwikkelingen. Een cruciale rol in de productontwikkeling is weggelegd voor Evelinne Ramos França. Als nutritionist draagt ze elke dag weer bij aan het doel om verantwoorde voeding voor iedereen toegankelijk te maken. "Ik heb een enorm leuke baan. Ik heb veel passie voor voeding en vertrouw echt op mijn instinct." Ze weet van tevoren precies hoe het product moet smaken. "Ik proef het bij wijze van spreken al voordat ik het ontwikkeld heb", vertelt Evelinne.


Evelinne Ramos França en Hélène Lokhoff achter de 'New Product Development'-tafel.

Ze maakt de producten eerst zelf op kleine schaal en laat het dan aan haar collega's proeven. Na het finetunen van de recepturen komt er een sample waar ze 100% tevreden over zijn. Daarna volgt de grootste test: "Dan bekijken we of de receptuur ook geschikt is voor productie op grotere schaal. De stap van de proef hier naar de fabriek is het lastigst."
 

Trends omzetten in producten

Met de merken Smaakt, BioToday en RAW Organic Food heeft de Smaakspecialist een stevig basisassortiment in huis met producten voor ieder moment van de dag. Het bedrijf wil daarnaast graag blijven innoveren door producten te ontwikkelen die klanten nog missen. "We staan altijd open voor suggesties van klanten en consumenten, via social media. Verder draagt iedereen binnen het bedrijf nieuwe ideeën aan, doen we aan trendwatching en doen we inspiratie op in het buitenland en op beurzen. Dit resulteert momenteel in meer dan 85 productintroducties per jaar", vertelt Hélène Lokhoff (Product Development). Zij is verantwoordelijk voor de begeleiding van het hele traject, van productidee tot het uiteindelijke product dat in het schap komt te liggen.

Hélène: "De Smaakspecialist wil gezonde en lekkere biologische voeding voor iedereen toegankelijk maken. Wij zetten trends om in producten. We gaan voor de combinatie van gezond en lekker. En transparant. Op sommige verpakkingen kan de consument maar de helft van de ingrediënten ontcijferen. Daar doen wij niet aan mee, wij gaan voor duidelijkheid en goede ingrediënten."
 
Eén van de nieuwe producten, BioToday Granola Banana Bread, is ontwikkeld naar aanleiding van een actie op social media, zo geeft Hélène aan. "Dit is de winnaar van de Product Challenge die vorig jaar in samenwerking met de Hippe Vegetariër georganiseerd is. Op social media hebben we onze volgers opgeroepen om hun favoriete product in te sturen. Uit de inzendingen hebben we de Granola Banana Bread uitgekozen om te gaan ontwikkelen. Andere kanshebbers waren een pompoenspread en 'noodles-to-go'." De eerste stap hierin was voor Evelinne het vinden van de juiste ingrediënten. Evelinne: "Voor dit product wilde ik perse zoete gedroogde bananen uit Zuid-Amerika gebruiken. De zachte, zoete smaak van deze zongerijpte bananen passen goed bij het comfort-idee van deze granola, die ook nog eens ahornsiroop en kokosbloesemsuiker bevat." Van de Granola komen ook twee extra smaken: Matcha-Citroen en Rode Biet-Kaneel.Het geheim achter het vinden van de juiste ingrediënten voor de productonwikkeling is volgens Evelinne de goede inkoopafdeling. "Ik heb daardoor zoveel mooie grondstoffen tot mijn beschikking, dat is heel fijn werken." Onlangs is ze ook op de BIOFACH geweest. "Ik vind het heel interessant om deze beurs af te struinen en kreeg daar volop nieuwe ideeën."
 

Nog meer nieuws

De komende tijd worden onder het All Natural-merk 13 nieuwe producten geïntroduceerd. Na de 4 Vitamin Drinks volgen nu onder meer repen en proteïnepoeders. Evelinne: "Ik merkte hierbij wel goed dat de ontwikkeling van sportproducten wel iets complexer is. Zo heb je veel te maken met claims. Wel zijn we erg tevreden met het eindresultaat. Wij hebben het idee dat deze producten echt bijdragen aan de prestaties van recreatieve sporters." In de poeders zitten geen kunstmatige toevoegingen, ze zijn gezoet met kokosbloesemsuiker.
 

Een deel van de nieuwe All Natural-producten.

Trots is Evelinne ook op de biologische speculoos die onlangs aan het assortiment toegevoegd is. "De kinderen van één van mijn collega's aten zeer regelmatig speculoos. Daarom stelde hij mij de vraag of ik hier een biologisch alternatief voor kon ontwikkelen. Die heb ik gemaakt van zonnebloempitten, kokossiroop en speculaaskruiden. Ik ben erg blij met het resultaat."
 

Ook nieuw van BioToday: speculoos.

Voor meer informatie:
 
Hélène Lokhoff
De Smaakspecialist
Thoornseweg 2
4854 EH Bavel
076 5656709
helene@desmaakspecialist.nl
www.desmaakspecialist.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.