Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Businesskansen Costa Rica voor hergebruik reststromen

Een kwart van Costa Rica is aangewezen als natuurpark. De energie komt voor meer dan 80 procent uit hernieuwbare bronnen. Zwerfafval zie je relatief weinig. Costa Rica is een land waar je bijzonder goed duurzaam kunt zakendoen. De Nederlandse ambassade in San José heeft Elsbeth Roelofs van MVO Nederland uitgenodigd om een week lang te spreken met overheden, bedrijven en andere organisaties over de MVO-strategie van Costa Rica. MVO Nederland ontdekte een land vol duurzame businesskansen voor Nederlandse ondernemers.

Puur

Costa Rica staat bekend om zijn natuur en biodiversiteit. Costa Ricanen zijn zich dan ook sterk bewust van de waarde van de natuur. 'Nature is our business, so we conserve nature', stelt een lokale schildpaddengids. Costa Ricanen zijn trots op hun land en dat merk je. Zo lijkt zwerfafval hier een veel minder groot probleem dan in de buurlanden.

Gunstig ondernemingsklimaat

Hier zakendoen is om een aantal redenen aantrekkelijk voor Nederlandse MKB'ers. Het land is politiek en economisch stabiel; het is een relatief veilig land; er zijn veel lokale MKB'ers die graag willen samenwerken met bedrijven uit de EU; er is veel hoogopgeleid personeel beschikbaar; de kwaliteit van de producten en diensten is relatief hoog en veel mensen spreken Engels.

Duurzame businesskansen

Een kwart van het landoppervlak is bestempeld als nationaal park. Dat betekent dat in de toekomst beperkt land beschikbaar is voor teelt van ananas, bananen en koffie, de belangrijkste exportproducten van Costa Rica. Het land zoekt dan ook expertise over intensieve en duurzame landbouw.

Verder is er in Costa Ricavanuit verschillende kanten interesse in het verwaarden van reststromen, zoals de bladeren en andere plantdelen van bananen, ananasplanten en pulp van de koffiebes. Bijvoorbeeld door het te verwerken tot andere producten, met hulp van biotechnologie.

Ook is behoefte aan kennis en inzet om de bodemvruchtbaarheid te verbeteren en erosie tegen te gaan. En er zijn kansen voor combinaties van ICT met andere sectoren: precisielandbouw en 'smart tourism'. In het laatste geval worden ICT en toerisme zo gecombineerd dat een reiziger betere toegang heeft tot nuttige data in een duurzamere, groenere en beter georganiseerde reisbestemming.

Uitdagingen

Niet alles is hosanna voor ondernemers in Costa Rica. Zo zijn de loonkosten hoger dan die in omringende landen. Aan de andere kant: dat komt omdat het land een relatief uitgebreid sociaal stelsel heeft. Dat heeft voordelen: uitbuiting, onveilige werkomstandigheden en kinderarbeid komen relatief weinig voor. Bovendien zijn de loonkosten nog altijd fors lager dan in de EU.

De stroperige overheidsbureaucratie kan wel een probleem zijn. Ook worden in de landbouw nog gewasbeschermingsmiddelen gebruikt die in de EU verboden zijn. Niettemin biedt het land veel kansen op duurzame business in een relatief zeer comfortabel ondernemingsklimaat.

Bron: Grensverleggers.nl
Publicatiedatum: