Hoe komen we tot een 'cultuurinclusieve landbouw'? Deze vraag werd tijdens het Demeter-congres gesteld, inhakend op het onlangs opgerichte Netwerk Natuurinclusieve Landbouw. Hoe tal van mensen werken aan een nieuwe landbouwcultuur, komt aan bod in de nieuwe Dynamisch Perspectief 2016-6, ledenblad van de BD-Vereniging.
Werken met paardenkracht? Dat lijkt een stap terug. Maar op kruidenbedrijf Het Blauwe Huis is paardentractie juist onderdeel van hun toekomststrategie om een zeer breed assortiment van kruiden te kunnen produceren in kleine volumes, vertelt tuinder Teun van Dijk in een bedrijfsreportage.
Een ander artikel gaat in op de discussie over kalfjes bij de koe. Willen we wel 'terug naar de natuur'? Boeren brengen natuur immers in cultuur. "Als veehouder ben ik co-ouder van het kalf en zorg ik goed voor haar", zegt Annette Harberink.
Marcel van Sitteren en Inge Schwagermann zijn zeven jaar geleden met hun BD-boerderij naar Zweden verhuisd. De Zweden hebben een andere volksaard. Inge en Marcel zijn gestart met een ledensysteem, waarbij klanten lid worden van de boerderij. Zo voelen klanten zich verbonden met de groenten die ze eten, gaan ze de grotere samenhangen zien en denken zij zelfstandiger.
In andere artikelen vertelt Klarien Klingen haar landbouwdroom, vertelt Leen Verwimp over de omvorming van hun traditionele familiebedrijf naar een warme, klant-gedragen dorpsboerderij en vertellen de jonge ondernemers Anna Laura en Jochem over nachtwerk op de akker.
Dynamisch Perspectief is het ledenblad van de Vereniging voor Biologisch-Dynamische Landbouw en Voeding. Het is hier online te lezen.
Voor meer informatie: www.bdvereniging.nl
Abonneren
Vacatures
De nieuwe Dynamisch Perspectief is uit
Van natuur naar cultuur
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-09-22 Moestuinconcept onder glas groeit: bio-tomatenkwekerij omgebouwd
- 2023-09-22 "1 op de 4 mensen die gezond eet, verpest het met verkeerde tussendoortjes"
- 2023-09-22 Vraag naar biologische Libanese appelen en noten hoger dan aanbod
- 2023-09-21 Draag een boer aan voor de Gouden Leeuwerik 2023
- 2023-09-20 "Consument selectiever in kopen gesneden groenten en fruit"
- 2023-09-20 "Er is in Vlaanderen zeker nog potentieel voor duurzame en biologische foodboxen"
- 2023-09-20 Nieuwe versie eliminatiescenario ToBRFV in biologische teelt
- 2023-09-19 "Osteen mango’s zijn bijna op"
- 2023-09-19 "Bijna elk Oekraïens gezin op het platteland heeft wel enkele Juglans Regia bomen in de tuin staan"
- 2023-09-18 "Zonnepanelen op waterbassin is zinnig gebruik van de ruimte"
- 2023-09-18 Ruim 1 op de 3 Nederlandse volwassenen wil gezonder eten
- 2023-09-18 Ekovrienden mogen een kijkje nemen in de boomgaard van Maaike Bischot
- 2023-09-15 Petitie 'Red de Nederlandse appel' gestart
- 2023-09-15 "Biologisch loont, maar afzet is grootste uitdaging"
- 2023-09-15 "Geen overvloed, maar tekort aan blauwe bessen"
- 2023-09-15 Nieuwe lijn vers gesneden kruiden onder Vitalicious BIO-Organic label
- 2023-09-14 Dit zijn de highlights van de Open Field Demo Organic
- 2023-09-14 Bijzondere temperatuurschommelingen vragen om meer flexibiliteit binnen de keten
- 2023-09-14 "Vanaf 1 oktober gaat het eerste halffabricaat van halve en blokjes Hokkaido wintersquash-pompoen met schil de deur uit"
- 2023-09-13 "Snijderijen en horecagroothandels pakken Violetti goed op, alleen Nederlandse retail hapt nog niet toe"