Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
21 januari 2017

Open dag biologisch-dynamische landbouwschool Warmonderhof Dronten

In Dronten is de enige door het rijk erkende biologisch-dynamische landbouwschool van Europa gevestigd. Groenhorst Dronten Warmonderhof Opleidingen biedt een vierjarige mbo-voltijdopleiding aan voor jongeren en een tweejarige deeltijdopleiding voor volwassenen. Met keuzedelen stadslandbouw, zorglandbouw en productielandbouw springt Warmonderhof in op de vraag naar alternatieven voor de reguliere landbouw. Op zaterdag 21 januari houdt Warmonderhof een grote open dag.Biologisch-dynamische landbouw is de landbouw van de toekomst. Het gezond omgaan met bodem, plant en dier, en de gesloten kringloop daartussen, staat in de bd-landbouw op nummer één. De bd-boer boert op een manier die de bodem en de dieren niet uitput, zodat er ook nog een toekomst is voor de generaties na ons.

Wie is de biologisch-dynamische boer?

Boer zijn is gelukkig allang niet meer alleen weggelegd voor kinderen die worden geboren in een boerenfamilie. Zeker in de biologisch-dynamisch sector wordt gewerkt met alternatieve eigendomsconstructies voor land. Bd-boeren werken vaker met innovatieve, korte afzetketens. Er worden doorgaans hogere prijzen betaald voor biologisch-(dynamische) producten.

Veel kwaliteiten

Een biologisch-dynamische boer heeft vaak rechtstreeks contact met de burgers die zijn of haar voeding consumeren. Van een bd-boer of -bedrijfsleider worden naast ondernemende en uitvoerende kwaliteiten, ook sociale, organisatorische en communicatieve vaardigheden gevraagd. Warmonderhof leert deze boeren de vaardigheden die ze nodig hebben in een veranderende landbouwwereld. In de opleiding is mede daarom veel aandacht voor de ontwikkeling van de mens achter de student in relatie tot de wereld om hem of haar heen.

Voltijd, voor jongeren

Voor degenen die graag buiten zijn en houden van het werken met hun handen 'zonder hun hoofd te verliezen', kan Groenhorst Dronten Warmonderhof Opleidingen een goede studiekeuze zijn. Leren, wonen én werken gaan op Warmonderhof hand-in-hand. Op het erf wonen 130 voltijdstudenten intern. Elke morgen zitten ze in de klas, elke middag werken ze op de boerderijen bij de school. Warmonderhof is een mbo-school, maar het niveau van de instroom van leerlingen is breed: van vmbo tot vwo. De gemiddelde startleeftijd is daardoor 19 jaar. Gezien de inhoud van de opleiding ontvangt Warmonderhof studenten vanuit diverse landen om ons heen.
 

Deeltijd, voor volwassenen

De deeltijdopleiding van Warmonderhof is de laatste jaren explosief gegroeid. Deze BBL-variant sluit met de nieuwe keuzedelen naadloos aan bij de tegenwoordige grote vraag naar stadslandbouw (voedsel telen nabij de stad, met/voor de stadsbewoner), zorglandbouw (met behulp van het boerenwerk zorgvragers begeleiden) en bd-landbouw (duurzame productielandbouw). De deeltijders volgen gemiddeld een dag per week theorieles op de schoollocatie in Dronten en lopen hun stages op een biologische of biologisch-dynamische boerderij naar keuze. De tweedejaars deeltijdstudenten stadslandbouw krijgen les op de stadslandbouwlocatie van Warmonderhof nabij Amsterdam.

Open Dag 21 januari

Voor degenen die al zeker van hun opleidingskeuze zijn, of voor personen die zich nog aan het oriënteren zijn, is de Grote Open Dag de juiste gelegenheid om Warmonderhof te leren kennen. Zo zijn er stands van de Hofboeren en de Woonderij en zijn oud-studenten te gast met presentaties van hun kersverse boerenbedrijven. Ook zijn er rondleidingen door studenten over erf en landerijen, worden er filmpjes vertoond en informatiesessies gegeven. Tijdens de open dag staan de docenten en studenten, de mensen van het wonen, en de boeren, klaar om alle vragen te beantwoorden.

Aanmelden

Om de verwachte grote stroom bezoekers enigszins in banen te leiden, heeft Warmonderhof twee bezoekmomenten gepland: tussen 11.00 en 14.00 uur en tussen 13.00 en 16.00 uur. Bezoekers wordt verzocht zich aan te melden via de website.

Wanneer: Zaterdag 21 januari, 11.00 tot 16.00 uur
Waar: Wisentweg 10, Dronten.

Voor meer informatie: www.warmonderhof.nl.
Publicatiedatum: