Tholen – Het afgelopen jaar was Bionext, ketenorganisatie voor biologische landbouw, druk in de weer met de actie 'De Grootste Zaadbank van Nederland'. Met deze landelijke campagne wil Bionext bewustwording genereren onder het grote publiek over de impact van patenten die zijn verleend op natuurlijke eigenschappen van planten. De organisatie vreest dat de wereldwijde zaad- en voedselproductie hierdoor in handen van enkele grote multinationals komt en pleit daarom voor een aanpassing van de Europese patentwetgeving. In besloten kring gaf de organisatie de huidige stand van zaken prijs. Een stadskas met gietijzeren houtkachel in hartje Utrecht vormde het decor voor een terugblik. Ook werd vooruitgeblikt op de komende jaren.


Marleen Meijers, manager Marketing & Communicatie bij Bionext, heette iedereen welkom onder het genot van een houtkachel.
 
'De grootste zaadbank van Nederland' is een grote knipoog naar de Wereldzadenbank op Spitsbergen, waar plantzaden van een veelvoud aan rassen, waaronder veel voedselgewassen, worden opgeslagen. Bij de actie konden belangstellenden bij een groeiend aantal verkooppunten zakjes met actiezaden kopen en deze 'laten onderduiken' in de vriezer. Daarmee kon men ambassadeur worden en een eigen 'filiaal' opzetten binnen de grootste Nederlandse zaadbank, waarmee het onderwerp op de kaart werd gezet. Letterlijk, want Bionext ontwikkelde een interactieve kaart waarop alle filialen zichtbaar zijn. Door middel van crowdfunding en sponsoren wist Bionext met de actie mede door de luchtige aanpak veel mensen te bereiken die voorheen nog niet thuis waren in dit onderwerp. Mede door de inzet van Bionext heeft de Nederlandse regering het onderwerp octrooi hoog op de politieke agenda in Brussel gezet.


Deel van de genodigden tijdens de biologische lunch.
 
Bionext blijft campagne voeren tegen patenten op zaden. In december dit jaar komt Bionext met een speciale kerstactie. "De strijd is nog lang niet gestreden, maar de eerste overwinning is alvast binnen", besloot Bavo van den Idsert, directeur van Bionext. Daarmee doelde hij op de langverwachte 'verklarende notitie' van de Europese Commissie die daags voor de bijeenkomst werd gepubliceerd: de eerste voortekenen van een bindend beleid dat onduidelijkheid, misbruik en misinterpretatie van patentwetgeving aan banden moet leggen.


Bavo van den Idsert, directeur van Bionext, sloot de middag af.
 
In de komende dagen verschijnen er meerdere artikelen over patentwetgeving.
 
Voor meer informatie:
www.degrootstezaadbank.nl
www.bionext.nl